Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Šílenec z Batmana: Masakr si nepamatuje a ve vězení mu jídlo nechutná

Autor: ČTK, Lucie Marková - 
28. července 2012
11:54

Odsouzení šíleného střelce z kina v Denveru Jamese Holmese (24) možná nebude tak jednoduché, jak se původně zdálo. Podle nejnovějších informací totiž vrah trpí ztrátou paměti a navíc je možná i schizofrenik. Holmes v současné době sedí na samotce, stěžuje si tam však na bolení břicha a jídlo...

Odborníci si teď lámou hlavu nad tím, jestli Holmes má skutečně ztrátu paměti, nebo to jen předstírá. Pro bývalého studenta neurologie by to ostatně nemuselo být tak těžké.

Dozorce vraha řekl: „Tvrdí, že neví, proč je ve vězení. Zeptal se: proč jsem tady?“ Právníci by tedy mohli stavět obhajobu na tom, že je duševně chorý. Dozorci mají ale jasnou představu o ztrátě paměti: "Ať si to schová před porotu, tady mu to nikdo nevěří. Každý je přesvědčen, že to jen hraje."

Holmes si kromě toho stěžuje na stravu, kterou dostává ve vězení. „Říká, že ho bolí břicho. Jednou si stěžoval, že mu jídlo nechutná... Zabil 12 lidí a diví se, že nedostává čtyřhvězdičkovou stravu,“ svěřil dozorce.

Vrah je možná schizofrenik

Z dnes zveřejněných soudních dokumentů vyplývá, že James Holmes byl před střelbou v péči psychiatra.

Podle nich navštěvoval v týdnech před střelbou doktorku Lynne Fentonovou, která je podle listu The Washignton Post specialistkou na schizofrenii. Profesorka Fentonová je vedoucí psychiatrického oddělení na Coloradské univerzitě, kde byl Holmes doktorandem. Vedle výuky a výzkumu také studenty univerzity léčí a předepisuje jim léky.

Informaci o návštěvách Holmese u psychiatra obsahuje podání obhajoby, která žádá, aby se údaje o obsahu těchto návštěv nedostaly na veřejnost. Obhajoba také žádá po soudu, aby zjistil, jak se dostalo na veřejnost, že Holmes poslal Fentonové zápisník, kde líčí, jak chce zabíjet. Není jasné, zda tento zápisník byl odeslán před střelbou.

"James Homes byl psychiatrickým pacientem doktorky Fentonové a obsah jeho komunikace s ní je chráněn," uvedla obhajoba. Podle ní informace o zápisníku ohrožují Holmesovo právo na spravedlivý proces.

Pohřeb obětí šíleného střelce

Dnes má pohřeb již třetí oběť střelby. Podle policie čtyřiadvacetiletý Holmes při promítání batmanovského snímku Temný rytíř povstal zastřelil 12 lidí a skoro 60 zranil. Holmes si obarvil vlasy na červeno a označoval se za Jokera, který je v příbězích o Batmanovi zápornou postavou. V pondělí by měl být oficiálně obžalován. Před soudem se objevil již minulý týden v pondělí a působil nepřítomným a zmateným dojmem.

Coloradské zákony zakazují prodej střelných zbraní lidem, u kterých soud rozhodl, že nejsou mentálně způsobilý, nebo kteří musí být v psychiatrické léčebně. Předpisy neomezují prodej zbraní lidem, kteří se léčí na psychiatrii.

djaba ( 28. července 2012 21:11 )

Normálně mě se*re ,jak se všude s každým vrahounem mazlí .Odborníci zkoumají , jestli není blázen ,obhájci hledají , jaké měl dětství .Ať ho dají do rukou pozůstalým obětí ,oni mu osvěží paměť a schizofrenii vyléčí.

jaramila ( 28. července 2012 20:43 )

Zajímavé je, že když člověk zmagoří, tak vraždí. Proč nedělá jinou činnost? Například proč nejde zametat chodník? Nebo čistit komín? Proč sakra musí střílet do lidí?!?

sores ( 28. července 2012 18:25 )

 souhlas s tonny44, kdo zrušil trest smrti, sám by ho měl dostat. Je to prokazatelný vrah a pohnutky jsou vedlejší!Jenže, v 21století by to holt bylo nehumánní.Středověk na něj na dobytka.

jarmilka30 ( 28. července 2012 14:15 )

búhví jak to všechno bylo a jestli se to vůbec někdy dovíme, zajímavý odkaz http://ac24.cz/zpravy-ze-sveta/811-strelba-pri-batmanovi-v-coloradu-vykazuje-zjevne-projevy-zinsceno vani

Zobrazit celou diskusi