Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C

Drama v Přerově: Díky kamionu mají v domě obří díru, řidič stále v nemocnici

Autor: simao.k, Slávka Červená, ČTK - 
4. července 2012
20:35

Jen zázrakem nedošlo k tragédii. Policie nadále vyšetřuje případ nehody kamionu, který poničil jeden z domů v Přerově. Podezřívá řidiče z přečinu obecného ohrožení, ten však stále leží v popáleninovém centru v Ostravě. Majitel domu, který za nehodu nemůže, však musí do 10 dnů zajistit na své náklady statiku domu. Se zajištěním opravy mu však pomáhá i magistrát.

Když do dvoupatrového domu v Přerově narazil kamion, zůstala po něm obří díra, velká zhruba 6 x 8 metru.

Nehoda se stala v pondělí zhruba hodinu po poledni v Kramářově ulici. Řidič z dosud neznámých příčin vjel do protisměru, dostal se mimo vozovku a čelně narazil do objektu. Následně vznikl požár, kvůli kterému a také narušení plynového potrubí se hasiči obávali i možného výbuchu. Proto evakuovali z okolí 87 lidí.

Kromě řidiče nebyl nikdo jiný zraněn. A ani dům se nakonec bourat nebude. Rozhodl o tom dnes stavební úřad v Přerově na základě posudku statika. 

S opravou domu pomáhá magistrát

Budova je sice značně poničená, avšak ne natolik, aby bylo nezbytné ji srovnat se zemí. "Při kontrolní prohlídce dostal majitel domu příkaz, že jej musí náležitě zabezpečit, aby se nepropadly strop a krovy. Do 10 dnů musí instalovat podélný ocelový nosník, kterým stavbu zabezpečí a teprve pak může odklízet sutiny," uvedl vedoucí stavebního úřadu Jiří Just (58).

Úřad pro majitele vietnamské národnosti zajistil statický posudek, aby měl následující práci podle čeho udělat. Jen statické zajištění domu, jenž pochází z roku 1895, si však podle statika vyžádá náklady do 100 tisíc korun.

Podle náměstka primátora Michala Záchy se však vlastník staví k opravě domu vstřícně. "Jeho vstřícnost nás těší. Staví se k tomu čelem, i když za nehodu nemohl," uvedl Zácha.

Řidič stále leží v nemocnici

Budova je neustále ohrazena, aby nikdo z kolemjdoucích nebyl zraněn. Silnice před ní, která patří k důležitým spojnicím, je už průjezdná v obou směrech. Magistrát pomůže i s ostrahou objektu, aby se nestal terčem rabování. Směrem k domu je namířena kamera městských strážníků.

Podle policejní mluvčí Ireny Urbánkové také pokračuje vyšetřování nehody pro přečin obecné ohrožení z nedbalosti. Řidič (49) je ale nadále s těžkými poraněními hospitalizován na popáleninovém centru v Ostravě a policisté ho tak dosud nemohli vyslechnout.

Přizván byl soudí znalec z oboru silniční dopravy. Škoda byla dosud vyčíslena na téměř čtyři miliony korun.

woetywoe ( 5. července 2012 16:01 )

Pokud jde o nějakou nepříjemnost, tak se v jazyce českém používá slovo Kvůli. Jako kvůli něčemu se stalo něco špatného. Pak tu máme ovšem sortu lidí, kteří mají z tragické události radst a tím pádem děkují. Jako autor tohoto článku. Takže - normální člověk řekne: Kvůli kamionu mají v domě obří díru, řidič stále v nemocnici. A pisálek - ten -děkuje ....... tfuy

siroky11 ( 5. července 2012 00:08 )

BLESKu, jaké štěstí, že jste tu už tři dny starou zprávu nyní zjistily.

Zobrazit celou diskusi