Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 23°C

Chorvatští lékaři identifikovali všech 8 mrtvých: Ostatky budou převezeny do Česka

Autor: ČTK, ljšk - 
27. června 2012
14:34

Rodiny obětí tragické nehody chorvatského autobusu mají již definitivní jistotu, chorvatským lékařům se konečně podařilo identifikovat všech osmi mrtvých. Dosud byla známa identita jen tří z nich.

"Chorvatským lékařům a vyšetřovatelům se podařilo identifikovat všech osm lidí, kteří zahynuli při sobotní nehodě českého autobusu na dálnici A1 ve střední části Chorvatska," řekl český konzul ve Splitu Pavel Bednář. Nyní bude moci začít převoz jejich ostatků do České republiky.

Mezi oběťmi nehody jsou dva muži, pět žen a šestiletá Jůlinka. O převoz jejich ostatků se postarají asistenční služby pojišťovny, které si pro to najmou pohřební službu.

V Gospići zůstavají zranění

Bednář také řekl, že z nemocnice v Gospiči, kde se lékaři starali o většinu zraněných z havarovaného autobusu, dnes pravděpodobně nebude propuštěna žádná z českých pacientek. Stále tam tak zůstávají dvě české turistiky a dcera jedné z nich.

Podle lékaře z jednotky intenzivní péče univerzitní nemocnice v Záhřebu se stav dívky, která utrpěla mnohočetná zranění, mírně zlepšuje. V úterý se ji pokoušeli odpojit od dýchacího přístroje, museli ji k němu ale znovu připojit. Dnes se prý o odpojení chtějí pokusit znovu. Dívka byla na tuto kliniku převezena v sobotu se svou sestrou-dvojčetem. Jsou s nimi rodiče, kteří autobusem necestovali.

8 mrtvých, 44 zraněných

Autobusem, který mířil do letoviska Baška Voda na Makarské riviéře, cestovalo celkem 51 lidí.

Tři z nich, kteří z nehody vyvázli bez větší úhony, se rozhodli v dovolené pokračovat. Pobytu u moře si užívají dva chlapci se svou tetou. "Přátelé nás přesvědčili, ať zůstaneme u moře," citoval tuto ženu portál slobodnadalmacija.hr. "Kluci tu mají kamarády, od kterých dostali věci na sebe a výbavu k moři, o kterou přišli při nehodě," dodala. Za trojicí českých turistů přišel majitel kempu a nabídl jim, ať jdou do hotelu, který je součástí komplexu i s plnou penzí. "Je nám tu dobře v dřevěných domečcích pod borovicemi a navíc s našimi přáteli," vysvětlila žena, proč nabídku odmítla. Také další místní podnikatelé jí prý nabízeli ubytování, jídlo nebo výlety.

sirminka ( 28. června 2012 00:20 )

nějak si protiřečí: Autobusem, který mířil do letoviska Baška Voda na Makarské riviéře, cestovalo celkem 51 lidí. 8 mrtvých, 44 zraněných je podle mého skromného názoru 52. Tak kolik lidí tam nakonec bylo?

Shelby16 ( 27. června 2012 22:46 )

Nebo na všech Evropských dálnicích obalit ocelové sloupy slámou nebo pneumatikami, jako při závodech F1 nebo motorek. Ať jsou lidi chráněné od ocelových sloupů !

Shelby16 ( 27. června 2012 22:42 )

Minule byl na netu plánek autobusu, taková infografika, jde jsou sedadla smrti, sedadla střední nebezpečnosti a sedadla smrti (vepředu). Na ty sedadala smrti by měli poskytovat alespoň 50% slevy ze zájezdu, protože sednout si dopředu autobusu je velký hazard se životem ! Nikdo neví kdy další řidič zachrápe při nějakém zájezdu ! Každý teď bude chtít sedět jen na sedadlech života !

Zobrazit celou diskusi