Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Pirát Trpišovský: Státní zástupce ho chce poslat na 5 let za mříže

Autor: ČTK, oj - 
26. června 2012
17:11

Silničnímu pirátovi Aleši Trpišovskému, který na dálnici D1 ohrožoval životy ostatních řidičů vybržďováním, hrozí až 12 let za mřížemi. Státní zástupce pro něj požaduje pouze 5 let, což je spodní hranice trestní vazby. Soud v případu rozhodne ve čtvrtek.

Žaloba čtyřiačtyřicetiletého podnikatele viní ze dvou skutků, které se údajně staly 29. prosince 2010. Trpišovský podle obžaloby nejprve na 13. kilometru dálnice D1 ve směru na Brno předjel vysokou rychlostí pomalejší auto zprava, zařadil se před něj a prudce zabrzdil. O něco později na 30. kilometru provedl stejný manévr, auto za ním však nestačilo zastavit a havarovalo.

Vina Trpišovského se podle státního zástupce Tomáše Milce u soudu prokázala řadou důkazů na základě výslechů svědků a znalců. V závěrečné řeči uvedl, že si obžalovaný při manévru podjíždění a následného vybržďování pomalejších aut musel uvědomit, co dělá a že tak činil úmyslně.

Poukázal také na několik usnesení Nejvyššího soudu, který se podobnými nehodami v minulosti zabýval. "Chtěl poškozené vytrestat za to, že jej zpomalili," citoval Milec z usnesení s tím, že toto jednání bylo podobné. Kromě trestu vězení také požaduje, aby soud Trpišovskému vzal na delší dobu řidičský průkaz.

Obhájce tvrdí: Nemáte důkazy!

Podle obhájce Michala Pacovského se naopak vina jeho klienta před soudem neprokázala a pro nedostatek důkazů by měl být zproštěn obžaloby. "Ani jedna jediná stopa nesvědčí o vině pana obžalovaného," prohlásil v závěrečné řeči. Stěžoval si zejména na práci policie, která podle něj nepracovala s jinou verzí, než že je pachatelem nehody Trpišovský. Pacovský také v závěrečné řeči uvedl, že se svědci z údajně ohrožených aut na jeho klienta domluvili a jejich výpovědi nebyly věrohodné. Milec to však označil za absurdní.

Trpišovský dnes při své závěrečné řeči opět připustil, že tehdy na D1 překračoval povolenou rychlost, protože pospíchal do nemocnice za nemocnou matkou. "Nemohu souhlasit s tím, že jsem vytvořil všechny tyto incidenty a ještě ke všemu úmyslně," dodal Trpišovský. Uvedl také, že mu mediálně sledovaný případ zničil rodinný i pracovní život.

milanxmilan ( 7. srpna 2012 19:15 )

Trpišovský 12 let a obhájce 5 let za ty nesmyslný keci

drapic ( 26. června 2012 23:30 )

golf33 ( 26. června 2012 19:47 )

Jak pět let do vězení? Kdo ho bude živit? Použít ho místo figuríny v crash testech aut, dokud nezdechne....

abvydavatelstvi ( 26. června 2012 19:38 )

Takových idiotu jezdi na cestách víc,a v různých státech....... myslí si že když maji peníze tak můžou všechno na světě. Zákon by měl platit pro všechny stejně a nedělat výjimky. I s tím Janouškem by měli jednat podle zákona ale nechají mu řidičak a ještě může odjet v klidu na dovolenou...... člověku je fakt na bliti z takových lidí

volic ( 26. června 2012 18:15 )

přesně tak.sebrat doživotně noty a jit na 5 (poctivých)roků bručet.jemu podobní némají za volantem co dělat!!!

Zobrazit celou diskusi