Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Unikátní muzeum: Umělcova díla měří 1 milimetr!

Autor: Tereza Hořínková - 
3. června 2012
08:37

Jeho díla nejsou větší než 1 milimetr. Dokonce neváží více než 0,003 gramu. A cena jedné takové mikrominiatury je více než dva miliony korun. Ukrajinský umělec Vladimir Kazarian (53) objíždí svět s výstavami, kde prezentuje svoje opravdu malé umění. Teď se rozhodl zřídit si stálé muzeum právě v Praze... Otevře se už v sobotu.

„Před dvaceti lety jsem tu měl výstavu. A úplně mě Praha nadchla. Strašně mě inspirují stavby, jako je katedrála sv. Víta či orloj,“ prozradil Blesku Vladimir Kazarian s tím, že zde bude k vidění 19 exponátů, které si on sám cení na 625 milionů korun.

Když se pustil v 19 letech do své první mikrominiatury, strávil nad ní tři měsíce. „Teď už to zvládnu za měsíc. Za celou dobu, což je asi 30 let, jsem vytvořil více než 500 mikrominiatur,“ dále říká Kazarian, který dělá svá díla i na objednávku. „Dělal jsem pro Arnolda Schwarzeneggera, Madonnu, Billa a Hillary Clintonovy či Baracka Obamu,“ pokračuje umělec. O ceně těchto děl, určených pro celebrity, se bavit moc nechtěl, nakonec ale Blesku prozradil, že se pohybuje okolo dvou milionů korun. „Mým novým cílem je udělat mikrominiaturu českého prezidenta Václava Klause,“ prozrazuje Kazarian.

Tajemství svého úspěchu sice vyzradit moc nechtěl, ale aspoň nastínil: „Tvořím štětcem o průměru 0,01 milimetru. A co je mojí inspirací? Většinou když se věnuji jedné mikrominiatuře, už přemýšlím o další. Že někam pojedu, že se o něčem píše. To vše mě ovlivňuje.“

Muzeum mikrominiatur:
Valdštejnská ulice 150/4, Praha 1
Vstupné:
● dospělí – 80Kč
● děti (do 7 let) – zdarma
● děti (7–16 let) – 40Kč
● studenti – 50Kč

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi