Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Muzeum Jana Kaplického (†71): Vypadá jako auto

Autor: ČTK, evak - 
11. března 2012
16:27

Italský ministr turismu Piero Gnudi včera v pravé poledne slavnostně přestřihl pásku v novém Muzeu Enza Ferrariho. To je posledním realizovaným projektem česko-britského architekta Jana Kaplického (†71) a jeho londýnského studia Future Systems.

Muzeum v severoitalské Modeně svítí do dálky jasně žlutou zvlněnou střechou a připomíná kapotu legendárních vozů. Na zahájení přijely tisíce fanoušků rychlých strojů.

Jan Kaplický byl architekt, žijící od své emigrace v roce 1968 ve Velké Británii. Společně s Davidem Nixonem založil architektonické studio Future Systems. Za stavbu Lord's Media Centra na londýnském kriketovém stadionu byl oceněn Stirling Prize, nejprestižnější britskou cenou za architekturu. Kromě působení v oblasti architektury a designu se Kaplický podílel i na výuce na univerzitách ve Velké Británii, Francii a Německu. 14. ledna v roce 2009 mu selhalo srdce a zemřel.

silvi ( 18. března 2012 11:19 )

tieto grcy ani ja neznášam, príde mi to ako výplody chorého mozgu....

husqarnowicz ( 12. března 2012 20:30 )

Taky mi to připadá jako blívance. A nejhorší na to je to, že je s oblibou umisťoval do blízkosti klasické zástavby, aby ten hnus ještě více vynikl. Takovým chrchlem si nechat zaneřádit Prahu, to tak! A ještě ne místě, na které by bylo odevšad vidět. Celé generace by se pak na to musely chtíc nechtíc koukat. To ať se radši místo toho paní Kaplický (žena s mužským jménem, asi neumí česky nebo nemá pro rodný jazyk cit - i to o lecčems vypovídá) klidně posere do vejšky...

jity ( 11. března 2012 19:29 )

Tak to já myslela, že architektuře nerozumím, ale jak tak čtu příspěvky, tak se všemi souhlasím.

mnpv ( 11. března 2012 19:18 )

Zřejmě jsem konzervativní ale tyhle blivajzy se mně fakt nelíbí,

naidka ( 11. března 2012 18:55 )

Ty jeho architektonické skvosty by se hodily leda tak do Absurdistánu.

Zobrazit celou diskusi