Velký test školních obědů! Polovina jídel jsou blafy
Starší generace na horor jménem školní jídelna nikdy nezapomene. Jsou na tom dnešní děti lépe? Kontroloři z České školní inspekce mají jasno. Téměř v polovině jídelen se podávají jídla pro děti nevhodná. Ta vhodná, třeba pohanka a zelenina, ale dětem nechutnají...
Oběd by měl obsahovat dostatek zeleniny, ovoce, libového masa, luštěnin i ryb a naopak šetřit tuky, cukry a bílou moukou. Skutečnost je ale jiná. „Zkontrolovali jsme 341 zařízení školního stravování a ve 40 % z nich dětem chyběl dostatek zdravých potravin, zejména ryb a luštěnin,“ řekla Blesku mluvčí České školní inspekce Martina Ježková.
Ideální oběd? Fuj!
Jídelny však namítají, že třeba luštěniny a ryby nechtějí děti vůbec jíst. „Mnohé na to nejsou z domova vůbec zvyklé,“ potvrdil Blesku šéfkuchař školní jídelny ZŠ Mikulova v Praze-Opatově Pavel Ptáček. Pokud se totiž doma tatínek láduje bůčkem a maminka vyvařuje každý víkend vepřo knedlo zelo, ve školách děti jíst zeleninové rizoto nebudou.
Co naplat, že v loňském ročníku celostátní soutěže o nejlepší školní oběd vyhrál kuřecí plátek v mandlové krustě, pohanková polévka a tvarohový krém s jahodami. To ještě neznamená, že by se malí strávníci zrovna po tomhle utloukli. Když Blesk před dětmi pohankovou polévku zmínil, dočkal se jen: „Fuj!“
Kečupy na stůl
Podle šéfkuchaře Ptáčka není snadné podle norem oběd, který musí mít polévku, hlavní chod a dezert či ovoce, sestavit. „Někdy je to téměř alchymie,“ říká Ptáček.
V den, kdy Blesk jídelnu navštívil, se servíroval zeleninový vývar, krupicová kaše nebo kuře s bramborem a zeleninovým salátem. Podle toho, jak si děti chodily přidávat, jim kaše chutnala. Přesto ji nutriční poradkyně zrovna nechválila. Pro zdravou výživu však šéfkuchař někdy nenajde podporu ani u rodičů, kteří obědy občas zkontrolují. „Když mě nutili, aby měly děti na stolech kečupy, tak jsem nevěřil vlastním uším,“ zlobí se šéfkuchař Ptáček.
Jediné teplé jídlo denně
Více než 8000 školních jídelen využívá 78 % žáků základních škol a 58 % studentů středních škol. Odborníci ze Společnosti pro výživu se shodují, že i přes některé výtky je systém školních jídelen správný. Pro většinu dětí je oběd v jídelně jediným teplým jídlem denně. Od roku 2008 se navíc podařilo v nabízených menu radikálně snížit množství tuků a cukrů. V mnoha zemích žádný systém nefunguje, například v Británii byl první takový zákon přijat před deseti lety a třeba ve Skandinávii musí rodiče zajistit jídlo dětem sami.
Testy: Menu ze tří škol
Blesk oslovil poradkyni na výživu Moniku Divišovou a požádal ji o komentář tří náhodně vybraných jídelníčků:
Jídelníček č. 1:
Polévka: Zeleninová s rýží
Jídlo 1: Vepřová roláda, brambory, kompot
Jídlo 2: Buřtguláš, chléb
čaj, ovoce
Hodnocení:
* Dobré je, že je v polévce zelenina!
* Vepřová roláda – v jídle je nedostatek zeleniny, a tím pádem i vlákniny. * Uzenina (buřt) je absolutně nevhodná potravina pro děti – vysoký obsah tuků, aditiv a nízká nutriční hodnota.
* Chléb pravděpodobně není celozrnný – opět nedostatek vlákniny.
* Kompot s obsahem rafinovaného cukru – zvyšuje hladinu krevního cukru, má vysokou kalorickou hodnotu.
Jídelníček č. 2:
Polévka: Fazolková s mlékem
Jídlo 1: Hovězí na slanině, rýže
Jídlo 2: Halušky se zelím a slaninou
Mléko, moučník (švestkový koláč)
Hodnocení:
* Pozitivní je obsah zeleniny, a tím pádem i vlákniny v polévce.
* Hovězí na slanině, rýže – nedostatek zeleniny, a tím pádem i vlákniny.
* Bílá rýže a mouka v haluškách – nedostatek vlákniny, snížený obsah živin.
* Mléko není vhodný nápoj po jídle – zpomaluje trávení.
Jídelníček č. 3:
Polévka: Pórková s opečenou houskou
Jídlo 1: Kuřecí plátek na smetaně, brambory
Jídlo 2: Nudle s mákem
Mléko, ovoce
Hodnocení:
* Pozitivní je obsah zeleniny v polévce.
* Nedostatek čerstvé zeleniny v obou jídlech.
Mléko není vhodný nápoj po jídle – zpomaluje trávení.
Návrhy obědů pro děti
POLÉVKY
* Zeleninová polévka nezahuštěná moukou, ale například mixovanou luštěninou
* Krémová rajčatová polévka
* Zeleninový vývar s jáhlovými knedlíčky
HLAVNÍ JÍDLA
* Rizoto z celozrnné rýže se zeleninou a kuřecím masem + rajčatový salátek
* Celozrnný kuskus s cizrnou a zeleninou (rajčata, pórek, hrášek)
* Nastavovaná bramborová kaše (brambory, pohanka), restované krůtí maso s paprikou a pórkem
* Celozrnné těstoviny, rajčatová omáčka s nastrouhanou cuketou a mletým krůtím masem
* Zapečená bílá ryba se špenátovým bramborem + listový salát
DEZERTY
* Mrkvičkový salát s citronem a kokosem, slazeno 100% jablečným džusem
* Tvaroh se strouhaným ovocem a skořicí, slazeno medem nebo hroznovým cukrem
* Celozrnná buchta s ovocem slazená obilným sladem
* Jablečný puding – vařená jablka, agar-agar, slazeno jablečným džusem
NÁPOJE
* Mátový čaj hodně ředěný, s citronem
* Voda s jablečným džusem (100%), ředěno 1:10
* Voda s plátky citronu
uz 12 let ziju ve spanelsku a musím bohuzel uznat, ze ceská strava je vetsinou fakt samej blaf, pochutnáváme si na tucnych masech upravených na sádle, másle.., samá mouka vsude viz knedliky,omácky zahustovaný vsechna jidla prevareny, povarený, prepracovaný, nicemu se nenechá co nejpuvodnejsí stav, neríkám ze chutove to neni dobry, ale jak se pozna neco jinyho, málokdo by se vratil k nasi kuchyni..,ja byla typicka ceska gurmanka, nejlepso jidlo byla bramborova kase s rizkem haha, nejedla jsem ryby vubec,ted jsem poznala o co jsem prichazela..taky nechapu a nechapal by kazdy spanel proc se u nas nepije cista voda, samy ochuceny sajrajty, jak kdyby na tom bylo neco saptnyho, prvni chod povinne polivka, dukaz toho ze nemame o vareni a pestrosti ani paru, napr. lusteniny se endivim ze deti nechtej neumime je upravovat, zas ta zednicka hmota zahustena s volskum vokem a polivka se slaninou zase zahustená, meli by jsme otevrit oci a poohlidnout se co ji jinde a naucit se varit