Blafy ve školních jídelnách: Posílejte tipy, jak se stravují vaše děti

Nevábná vůně mléčné polévky, hnědá či bílá omáčka s knedlíkem a kouskem masa s flaxou, umakartové ubrusy a hliníkové příbory… Tak mají lidé zafixované školní jídelny z dob totality. Na čem si však pochutnávají ve školách dnes?
„Děti si vybírají oběd denně ze dvou jídel na tři týdny dopředu,“ řekl Blesku šéfkuchař Pavel Ptáček ze ZŠ Mikulova v Praze na Opatově. Součástí obědu je polévka, hlavní jídlo, nápoj, případně dezert či ovoce.
V den, kdy Blesk školní jídelnu navštívil se servíroval zeleninový vývar, z hlavních jídel krupicová kaše nebo kuře s bramborem a zeleninovým salátem. K pití byl na výběr čas, jogurtové mléko nebo voda. „Krupicová kaše je hitem dětí z prvního stupně, ty starší daly přednost spíš kuřeti,“ vysvětluje šéfkuchař.
Sestavit jídelníček však není vůbec jednoduché. „Musíte vycházet z rozpočtu, z toho, co mají děti rády, a zároveň dbát na to, aby jedly zdravě. Mnohé děti nejsou zvyklé jíst vůbec luštěniny či ryby, které musí jídelníček obsahovat,“ říká šéfkuchař. A co mají v této škole děti nejraději? „Kuře na paprice, rajskou s knedlíkem, buchtičky s krémem, či ovocné kynuté knedlíky,“ uzavírá Ptáček.
Kde ta pani byla v nemocnici???? Moje dcera před měsícem rodila ve Vinohradské, do snídaně ovocný čaj nebo bílé kafčo, dva vypečené loupáčky, máslíčko a marmeláda nebo sýr, k obědu svíčková, další den kuřátko s kaší, na svačinu jogurty a ovoce, k večeři šunčička........a to všechno na normálním pokoji, žádný nadstandart.