Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Půl roku ji hledal Interpol: Perla (8) z chatrče se vrátila domů

Autor: ljš - 
28. května 2012
08:44

Více než půl roku byla v policejním registru dítě v ohrožení, po celé Evropě ji hledal Interpol, teď se Perla Mlčochová (8) vrátila s rodiči domů. Živá a bez větších zdravotních problémů.

Podle ošetřující lékařky i policie šlo osmileté Perle kvůli vážné chorobě o život. „Rozbor krve ukázal, že holčička je nemocná, a nebude-li se léčit, může jí jít i o život. Nemohu ale říci, co jí je. Je to lékařské tajemství,“ vysvětlovala zahájení pátrání Dana Ladmanová z ředitelství policie v Klatovech.

Holčička se svými rodiči a sourozenci, jako každý rok, opustila chatrč v šumavské Malči a vydala se k moři. Nepátrala proto po ní jen česká policie, ale také Interpol. „Španělská policie je hledala i na místech, která dříve v zimě navštěvovali. Zda byli o zdravotním stavu své dcery vyrozuměni, stále šetříme,“ dodala mluvčí.

Rodiče o nemoci věděli

Perlin otec Petr Mlčoch však tvrdí, že nejenže o zdravotním stavu své dcery věděli, ale dokonce s manželkou poslali sociálním pracovnicím čestné prohlášení, ve kterém uvádějí, že je jejich dcera v pořádku. To, že je holčička nemocná, nepopřel, její zdravotní problém však prý není nijak zásadní.

Pátrací akce ho velmi rozčílila, a hodlá proto podat trestní oznámení. Je velmi důležité říci, že lékařka i odbor péče o dítě věděly, že jsme se stavem dítěte obeznámeni. Veřejnost už mohla být dávno uklidněna. Nechápu proto, proč stále trvá pátrání a naše rodina je kriminalizována," řekl pro server Denik.cz v narážce na to, že Perlino jméno stále ještě nezmizelo z registru dětí v ohrožení.

On i jeho manželka Simona také popřeli spekulace o tom, že by kvůli svému přesvědčení odmítali poskytnout dětem zdravotní péči. O své děti se podle svých slov starají dobře a, přestože žijí alternativním způsobem života, poskytují jim vše, co potřebují.

illis ( 28. května 2012 19:36 )

Žijí ze sociálních dávek, děti učí jejich matka doma . Děti nepoznali díky tomu, že jsou izolované nic lepšího a nejspíš to neřeší. Další rok po sezoně opět do teplých krajin . Co jim chybí, penízky dostávají, do práce chodit nemusí. Že vypadají rodiče úděsně a přiživují se na svých dětech, na které dostávají dávky a pokud jsou evidováni po návratu z ciziny na úřadu práce, tak také jsou možná příjemci dávek hmotné nouze, ti to i přes studia na VŠ, to prostě neřeší. Tuhle paní učitelku by nejspíše ředitelé školy asi nechtěli, děsila by žáčky tím, jak vypadá . Je to prostě neštěstí, když lidé takhle zblbnou. Děti vypadají možná spokojeně, ale oni nic jiného neznají, než tu zabordelenou chatrč . Devět dětí a státe ty hezky plať a snaž se, my Mlčochovi pracovat nebudeme .

illis ( 28. května 2012 19:24 )

hodně velké humusáctví.

ninga ( 28. května 2012 19:13 )

e.44 ( 28. května 2012 18:55 )

Jestli ti připadá normální žít na úkor ostatních ze sociálních příspěvků a kočovat jak za krále Klacka, tvoje věc. Ale tvoje víra, že tyhle děti mají hezčí dětství je mylná. Ty jsi neviděla dokument? Ty jsi neviděla předčasně dospělé, neskutečně vážné děti, bez jediného úsměvu, bez jakéhokoliv nadšení pro cokoliv, děti, které si ani neumějí hrát? Které dělají všechno podle nekompromisního diktátu dospělých a nemají právo na vlastní názor, na vlastní rozhodování.

alumno ( 28. května 2012 17:50 )

At' se ti to líbí nebo ne, je to jen a pouze jejich rozhodnutí, z právního i lidského hlediska je to naprosto v pořádku. A jsem hodně alergická na rozlišování na "normální" a "nenormální" - věřím, že tyhle děti mají rozhodně hezčí a podnětnější dětství než ty takzvaně "normální" panelákové, co žerou pizzu a hamburgery a dřepí u compu.

Zobrazit celou diskusi