Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Hasiči už dostali pod kontrolu největší požár lesa za posledních 15 let v Bzenci na Hodonínsku

Autor: ČTK, lm - 
26. května 2012
11:25

Největší požár za posledních patnáct let zachvátil les u Bzence na Hodonínsku v jedné z nejvyprahlejších oblastí země nazývané Moravská Sahara. Hasiči dostali v průběhu pátečního večera požár pod kontrolu a v noci hasili už jen ohniska v prostoru o rozloze 200 hektarů.

Hasiči dnes u Bzence na Hodonínsku pokračují v likvidaci největšího požáru lesa za posledních 15 let. Celou noc hasili ohniska v ohraničeném prostoru asi 200 hektarů. Oheň se podařilo dostat pod kontrolu v pátek večer, kolem 21:00 už v místě nebyly viditelné plameny. Přes noc se nestalo nic mimořádného, řekl ČTK operační důstojník hasičů.

Zásah byl mimořádně obtížný, na místě se zatím vystřídalo 117 jednotek, tedy asi 500 hasičů. Hasiči nyní hasí doutnající kořeny a hrabanku, prohrabávají půdu a masivně ji prolévají vodou.

"Teď musí hasiči procházet místo po místě a zalévat doutnající pařezy. Předpověď předpokládá vítr a musíme zamezit tomu, aby se žhavé uhlíky rozlétly do okolí a znovu zapálily koruny stromů," uvedl mluvčí hasičů Zdeněk Hošák.

Požár u Bzence je největším lesním požárem v republice od roku 1998. Jeho úplná likvidace může trvat několik dní. Plameny vyšlehly zatím z neznámých příčin ve čtvrtek odpoledne mezi Bzencem, Strážnicí a Ratíškovicemi. Zachvátily 200 hektarů patřících Lesům ČR. Předpokládaná škoda je podle hasičů předběžně v řádech milionů korun.

marie60 ( 26. května 2012 13:57 )

Pokud zjistí, kdo má na svědomí tenhle požár, tak by měl ten dotyčný dostat tvrdý trest.Čert ví, kolik taky zvířat uhynulo. Ten vítr mě už taky pěkně štve. http://www.pozary.cz/clanek/55307-z-bzence-je-hlasena-lokalizace-pozaru-hrozi-vsak-ze-zacn e-foukat-vitr-a-opetovne-rozdmychani-plamenu-o-pomoc-tak-bylo-pozadano-i-slovensko/ Skláním se před hasiči a držím jim palce...

Zobrazit celou diskusi