Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 22°C

Protest zemědělců: Na silnice vyjede až 2000 strojů!

Takto zemědělci zablokovali v roce 2009 nájezd na dálnici u Brna
 (Autor: Archiv Blesku)
Autor: ČTK, Jan Rajchl, zunk - 
23. května 2012
09:18

Až 2000 strojů se dnes zapojí do protestních jízd zemědělců v regionech kvůli chystanému zrušení daňových úlev u nafty a zavedení spotřební daně z vína.

Zemědělci s nimi chtějí vyjet zhruba po 185 trasách, především po silnicích první a druhé třídy. Protesty se uskuteční ve 12 krajích České republiky. Vyhnou se Praze, nezapojí se ani farmáři z Libereckého kraje. Informovala o tom včera agrární komora. Počet míst a účastníků protestů může podle ní ještě růst. „Kolony vozidel nebudou komunikace blokovat, ale upozorňovat na požadavky zemědělců pomalou jízdou vlastní techniky,“ uvedli pracovníci komory.

Provoz na komunikacích budou zpomalovat jedoucí traktory s přívěsy i bez nich, nákladní automobily a další doprovodná vozidla. Stroje mají být čisté a jejich řidiči budou dodržovat dopravní předpisy.

Protestující zemědělce podle agrárníků podpoří další stovky vozidel, která se sice jízd nezúčastní, ale při polních pracích budou označena na znamení solidarity s demonstranty.

Zrušení zelené nafty! O co jde?

Zrušení takzvané zelené nafty je součástí kabinetem schváleného balíku úsporných opatření, která mají v letech 2013 a 2014 udržet schodek státního rozpočtu pod třemi procenty HDP.

Nyní mají čeští farmáři nárok na vrácení 60 procent spotřební daně, kterou zaplatili při nákupu nafty spotřebované při zemědělských činnostech. Po zrušení zelené nafty by platili téměř o 11 korun za litr více, a ročně by tak přišli zhruba o 1,8 miliardy korun.

montevideo ( 23. května 2012 13:37 )

A proč bych se měla přizpůsobovat tomu, že se někdo rozhodne dělat zbytečný a nic neřešící boRdel a vynucovat si výhody na úkor ostatních? A za co se musí platit? Ono to něco vyřešilo?

vladimir1950 ( 23. května 2012 13:28 )

A konec diskuse,už mě to tady nebaví..

vladimir1950 ( 23. května 2012 13:27 )

Jo a pokud se ty blokády dotkly tvé práce, byly avizovány dopředu a dalo se kjim přizpůsobit..taky jsem to dneska zvládl a jsem z Vysočiny a že to tady bylo hustý.. Někdy se prostě za něco musí platit, ikdyž to občas někomu nic neříká..

montevideo ( 23. května 2012 13:23 )

Ale jinak promiň. Pokud na můj názor, na který mám, ať se ti to líbí nebo ne, napíšeš, že na rozdíl od zemědělců já umím dělat howno, tak to opravdu není nadávka, ale argument.... .

montevideo ( 23. května 2012 13:21 )

To já samozřejmě taky. Jak to ale souvisí s tím, že zemědělci jedou s těžkou technikou opruzovat na silnice?

Zobrazit celou diskusi