Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Důchodci propadli graffiti: Posprejovali zeď střední školy!

Autor: Jaroslav Šimáček - 
3. května 2012
22:51

Přichyceni při činu! Chtěli dokázat, že nepatří do starého železa. Vzali proto do rukou spreje a na zeď střední školy začali stříkat barvy. Místo nadávek na mládež, která si neváží cizího majetku a ty své malůvky rozsévá po okolí jako mor, se "graffiťáky" stala skupinka důchodců.

Chyběly už jen mikiny s kapucou, tolik oblíbené mezi mladými sprejery. Jinak důchodci se spreji v ruce působili místy jako profíci. Jenže co je to popadlo? Že by senioři vytvořili gang a změnili se ve vandaly, kteří ničí cizí majetek?

Kdepak, to se jen několik z nich zúčastnilo uměleckého happeningu, který měl za cíl vytvořit podmínky pro generační diskuzi mezi občany - na jedné straně těmi, kterým teprve nedávno přestalo téci mléko po bradě, na druhé straně starší generací, která naopak pamatuje třeba i hrůzy druhé světové války.

Sprejování se zúčastnil i náměstek ministra Drábka

Pod dohledem několika umělecky založených mladých duší se skupinka důchodců chopila sprejů a na zdi u jedné ze středních uměleckých škol v Praze si vyzkoušeli, co vlastně tvorba graffiti obnáší. Měli to usnadněné tím, že jim organizátoři akce připravili šablony, podle kterých na stěně střední školy vzniklo 537 nasprejovaných obličejů.

Akce se jmenovala příhodně - "The Wall: 537 Faces," - a projektu se zúčastnil i Jan Dobeš, náměstek Drábkova ministerstva práce a sociálních věcí. I on přiložil ruku k dílu a poté celou akci okomentoval: "To, co se tu dnes tvoří, je velmi dobrým příkladem mezigeneračního dialogu." Za pravdu mu dal i jeden ze zpčastněných studentů: "V průběhu vytváření projektu se můj pohled na starší lidi dost změnil. Zjistil jsem, že i když je mezi námi velký věkový rozdíl, dokážeme si skvěle popovídat."

"Líbí se mi to. Líbí se mi jakákoliv akce, která sdružuje lidi - mladé i staré - aby se mezi lidmi vytvářelo společenství," potvrdila předchozí slova jedna ze seniorských sprejerek. Projekt, který ve čtvrtek 3. května vyvrcholil závěrečným happeningem, je součástí Evropského roku aktivního stárnutí a mezigenerační solidarity. A ukazuje, že na některé věci zkrátka není člověk starý nikdy. 

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi