Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Byty za miliony se bortí, lidé musí do hotelu! V ohrožení i Dalíkova hospoda

Autor: Jindra Pelikánová, Jaroslav Šimáček, ČTK - 
2. května 2012
13:00

Bydlí tu herec Karel Heřmánek nebo kmotr showbyznysu Oldřich Lichtenberg. Také oni si koupili luxusní byty v pražských Holešovicích, které patří k nejdražším v Česku. Teď však museli jít bydlet do hotelu. Nájemníky evakuovali kvůli špatné statice. V ohrožení je i restaurace Topolánkova kamaráda Marka Dalíka v přízemí.

Poslední dubnový víkend skončil pro obyvatele části luxusního bytového komplexu Prague Marina dramatem. Museli narychlo opustit své byty a domů se stále ještě vrátit nemohou. Na vině je narušená statika komplexu Prague Marina, ve kterém se lidem kvůli deformaci 40 podpěrných sloupů začala hroutit střecha nad hlavou.

V přízemí vaří Topolánkův kumpán Marek Dalík

Součástí komplexu je přitom v přízemí budovy s narušenou statikou i restaurace Topolánkova přítele Marka Dalíka. Známý lobbista byl šedou eminencí české politiky především za "Topolovy" vlády v letech 2006 až 2009. Od té doby se stáhl do ústraní.

V roce 2010 se přitom Dalík výhodně zbavil části svých nemovitostí (na Hradčanech a ve Špindlerově Mlýně) a rozhodl se investovat do gastronomie. Za utržené peníze si pořídil restauraci Porto´s Ristorante.

Dalíkovým společníkem je ve vedení restaurace Radek Mašín, jehož jméno je vyvedeno i na exteriéru restaurace. Dalík rád zůstává v ústraní a již dříve se nechal slyšet, že do jeho soukromých aktivit nikomu nic není. Mašín se vedle toho živí i půjčováním luxusních jachet - na jedné se ostatně u břehů Toskánska plavili právě kamarádi do deště Dalík s Topolánkem.

Nyní však restaurace doplácí na zfušovanou stavbu areálu Prague Marina - problémová oblast byla uzavřena před veřejností.


Zaplatili miliony za byty a musí bydlet v hotelu!

"Do konce týdne se vrátí lidi zpět do svých domovů," ujišťoval Blesk i nájemníky František Polák, mluvčí stavební firmy Metrostav, která nyní intenzivně pracuje na opravách budovy.

Na problém upozornil jeden z jejích obyvatel a nahlásil vše policii, která případ vyšetřuje pro podezření ze spáchání trestného činu obecného ohrožení z nedbalosti.

Statik nechal raději na třicet nájemníků z bytů, za které zaplatili 5 - 20 milionů korun, evakuovat a budovu podepřít. Do suterénu a prvního poschodí namontoval Metrostav síť železných vzpěr. "Projekt je nyní zabezpečen a je stabilní. Měření prokázala, že se stavba od neděle nepohnula," dodal mluvčí. Jde ale jen o dočasné řešení. Finální oprava proběhne až za plného provozu.

"Máme čtyři možné varianty příčiny, ale je to stále ve fázi vyšetřování," uvedl mluvčí Metrostavu. Jednou z nim by mohl být teplotní šok. Na stavbu domu byly použity beton a olovo. tyto materiály přitom reagují na změny teploty každý jinak.

Prodělají Lichtenberg, Heřmánek a spol. na své investici?

Podle odborníků na reality však může závada zamávat s cenou luxusních bytů v areálu. Prodělali by pak na tom i celebrity, které prostory obývají. "Záleží na rozsahu vady. Pokud se jedná o nějakou maličkost, na cenu by to mít vliv nemělo, pokud půjde o závažnější problém, pak se to stát může," řekl Blesku majitel realitní kanceláře, který si přál zůstat v anonymitě.

Evakuovaní nyní bydlí v okolních hotelech a nocleh jim prý hradí Metrostav. "Ano, jednu noc byli v našem hotelu ubytovaní čtyři lidé z komplexu Prague Marina, ale už tu nebydlí. Nocleh si ovšem platili sami," uvedla recepční Jana H. z hotelu Plaza Alta, který je kousek od Prague Marina.

Nic nám neřekli, uvedla jedna z poškozených

„Jako jedna z poškozených jsem překvapena nedostatkem oficiálních informací. Vzhledem k tomu, že dosud stále není známá příčina, je pro mě jako laika například znepokojující, že zhotovitel stavby již nyní informuje o možném návratu lidí do objektu. Zítra je schůze výboru společenství vlastníků jednotek, kde chci projednat koordinovaný postup k ochraně našich zájmů,“ sdělila Blesku Marcela Vilímková, partnerka advokátní kanceláře VDNU legal.

zelena.karkulka ( 2. května 2012 20:46 )

nějak to flákají poslední dobou

frantaklika ( 2. května 2012 18:42 )

prej 14 dní nic..ani průjem prostě nic..jen vypouklé oči

milan1959 ( 2. května 2012 18:29 )

Nevíte někdo, jakou stolici dnes měla Bartošová?

Ford Henry ( 2. května 2012 18:26 )

Zato spadlý Mesit v UH i s lidma pod ním stál 30 let.

lillyli ( 2. května 2012 17:31 )

To bylo první, co mě po přečtení článku napadlo. Bohatým se rozdělují dotace a potřebným-tím myslím např. invalidním lidem se krátí i to málo, co mají. A to prý není jediná Heřmánkova nemovitost, má ještě jiné domy po Praze. Jinak Topolánek a Dalík jistě nezaplatili Metrostavu nic, ale na revanš jim přihráli předraženou státní zakázku za miliardy. Nic nového!

Zobrazit celou diskusi