Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Dalík v zahradě pěstuje umění za statisíce: Kde na to bere?

Autor: Veronika Pukačová, Kbali - 
7. července 2011
05:00

Nejdřív zdobil uměleckými díly zahradu toskánské vily, teď se jimi obklopuje i na českém trávníku! Přítel Mirka Topolánka (ODS) a vlivný lobbista Marek Dalík (36) si k hradčanské vile postavil obří krystal za statisíce korun. Dalík přitom nikdy nevysvětlil raketový nárůst svého majetku, který znásobil v době, kdy byl Topolánek premiérem. Navíc teď čelí podezření, že si řekl o úplatek půl miliardy v souvislosti s nákupem vozů Pandur pro armádu.

O vile na Hradčanech, jejíž cena je 42 milionů korun, nejprve Dalík tvrdil, že mu vůbec nepatří. Dnes už je ale zapsán jako spolumajitel. Pár týdnů pak má na zahradě i velkolepé dílo z leštěné oceli. „Když mu ho sem za pomoci jeřábu instalovali, nešlo to přeslechnout ani přehlédnout,“ popsal Blesku jeden z Dalíkových sousedů.

Cena Dalíkova nejnovějšího úlovku se podle odborníků pohybuje v řádu statisíců korun. „Jde o precizní práci z leštěné oceli, tudíž cena je určitě od tří set tisíc výš. Pokud to ale vyráběla nějaká kapacita mezi umělci, jako například izraelský designér Arik Levy, cena by se vyšplhala třeba i na milion,“ řekl Blesku sochař Oldřich Hejtmánek.

Právě díla Levyho jsou nové Dalíkově soše velice podobná. Ale v čem je vlastně kouzlo takového krystalu, který je pro laika jen prapodivným kusem oceli? „Je to úžasné dílo, velkou roli tam hraje zrcadlení světla. Také odráží objekty kolem, čímž zesvětlí malý objekt,“ dodal Hejtmánek.

Sám Dalík se Blesku odmítl pochlubit, co že to na své zahradě má. „Bez komentáře,“ řekl a zavěsil. Jako milovník moderního umění se nicméně projevil už dřív – stopu svého smyslu pro krásu zanechal také v toskánské vile, kde před dvěma lety trávil dovolenou s Mirkem Topolánkem, přičemž nechyběli ani další lobbisté a byznysmeni.

gogo ( 7. července 2011 17:36 )

Kde na to bere ? Hloupější otázku snad již nejde ani položit .....

sharkfish ( 7. července 2011 14:01 )

si pěstuje v zahradě umění, protože je magor

sakra ( 7. července 2011 13:59 )

Dva zloději na jednom smetišti. A občané cálujte a žijte skromně.

1pravda1 ( 7. července 2011 10:47 )

zněkolikanásobil svůj majetek, no ten majetek budou mít nejspíš napůl s Topolem, protože on byl politik a musel dávat přiznání majetku a Dalík néééé. Proto se tak ODS brání přiznání majetku Dalík je lobbista a nejlepší přítel Topola. Dokonce vyjednával o zbrojních zakázkách a nikdo neví jak je to možné, protože politik ani státní úředník není a za český stát státní zakázky vyjednávat nemůže.

clarocesi ( 7. července 2011 09:22 )

V této zemi se považuje úspěch za zločin.Buď je to zloděj nebo bůh ví jak to vše získal. Tito lidé, kteří toto prohlašují jsou většinou líní a nic nikdy nezkusili a tak závidí těm úspěšnějším.To ,že úspěch je dán chytrostí, hodinama práce (určitě ne u lopaty) tito lenoši nikdy nepřipustí.To, že získával informace i v okolí politiky ,je jedna z vlastností, kterou každý nemá a je jedno jestli je to politika vlevo či vpravo! Nesrovnávat prosím s panem Grossem nebo Sobotkou z ČSSD, kteří stát okradli!Tím netvrdím, že v ODS zloději nejsou, ale 20miliardové rány za prodej OKD na to hned tak nikdo nemá ! Pane Dalík !

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa