Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Romové útočí na děti: Chlapce (13) zmlátili kvůli míči, dívku (15) kvůli mobilu

Ilustrační foto
Ilustrační foto  (Autor: Blesk)
Autor: Jaroslav Šimáček, ČTK - 
27. dubna 2012
09:33

Zdá se, že útoků Romů na děti přibývá. Stejně jako při nedávném přepadení patnáctiletého Petra v Břeclavi se cílem brutálních útoků romských skupinek staly děti. V Olomouci skončili v nemocnici dva chlapci (13) kvůli míči, v Tanvaldu nezletilá dívka (15), po které chtěli útočníci s boxerem v ruce telefon a peníze. 

O víkendu se uskutečnil v Břeclavi protest proti násilnému přepadení patnáctiletého Petra, kterého zastavili Romové se žádostí o cigaretu, a když jim jí nedal, zbili ho tak, že přišel o ledvinu.

V posledních dnech se však odehrály hned další dva útoky! Dva chlapce z Olomouce zmlátili ve čtvrtek Romové kvůli ragbyovému míči, dívku v Tanvaldu přepadli v pátek ráno po cestě do školy a chtěli po ní mobil a peněženku. Za oběma incidenty stojí dle několika zdrojů skupiny romských mladíků.   

Přepadení v Olomouci: Po chlapcích chtěli míč

"Můj syn se vracel z rugby ještě s kamarádem a v parku je měli napadnout nějací cikáni a kvůli balonu tam prý měla být nějaká potyčka," říká matka napadeného Radka (13) z Olomouce.

Trojice neznámých útočníků, podle tn.cz z místní romské komunity, brutálně napadla chlapce a jeho kamaráda, který se mu vydal na pomoc. Mladíkovi prý dokonce šlapali po hlavě, po útoku se nebyl schopný postavit na vlastní nohy a musel být převezen do olomoucké fakultní nemocnice. Vyšetření naštěstí prokázalo pouze četné pohmožděniny, jak uvedl mluvčí zařízení Egon Havrlant. Olomoučtí občané jsou ale brutálním útokem otřeseni.

Přepadení v Tanvaldu: Vyhrožovali školačce boxerem

Problémy s romskými útoky mají i v severočeském Tanvaldu. Jablonecký deník uvedl, že dívku (15) napadali po cestě do školy tři Romové. Jeden z útočníků ji chytl na ulici a shodil ze srázu, pod kterým na dívku čekali další dva agresoři. Vyhrožovali jí pak s boxerem v ruce, a když jim nedala peníze ani telefon, udeřili ji do břicha. Děvče zmobilizovalo síly a uteklo zpátky na hlavní silnici, kde volalo o pomoc. Neznámí pachatelé se dali na útěk.   

Dívku pak museli převést k ošetření do jablonecké nemocnice. "Vzhledem k věku pacientky nemůžeme zveřejnit bližší informace," uvedla mluvčí nemocnice Petra Hybnerová.

Dle ČTK chystá rodina napadené dívky petici proti přehlížení trestných činů a přestupků páchaných Romy. Starosta Tanvaldu Petr Polák se však brání tím, že má velmi omezené možnosti. O problémech s romskou menšinou ale samozřejmě ví. "Je vidět, že se nebojí a nic si z toho nedělají. Například v marketech někdy kradou vyloženě neskrývaně. Stejně tak víme, že mnozí jezdí v autech, která už od pohledu nemohou být technicky způsobilá provozu a někteří ani nemají řidičský průkaz. Jenže jim to stále prochází," sdělil Jabloneckému deníku.