Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Zbili ho Romové, teď promluvil: Schoulil jsem se a chránil si hlavu

Autor: Jaroslav Šimáček, jos - 
17. dubna 2012
13:13

VIDEO: "Schoulil jsem se do kuličky a chránil si hlavu," říká napadený Petro (15) po brutálním útoku tří Romů, po kterém musel být okamžitě operován a lékaři mu odebrali ledvinu. Mladý Ukrajinec útok břeclavských Romů vyprovokoval pouze tím, že neměl cigaretu, o kterou žádali.

"Chtěli po mě cigaretu, které vlastně oni nemají, tak si musí dojít. A když někdo nemá, tak ho zmlátí," říká Petro z nemocničního lůžka a je na něm vidět, že stěží přemáhá bolest. Po útoku trojice Romů utrpěl rozsáhlá vnitřní zranění.

Přepadení patnáctiletého chlapce se odehrálo o víkendu v Břeclavi a budí u každého slušného člověka hrůzu. Chlapec měl smůlu, vyskytl se v nepravý čas na nepravém místě. A sám.

Poblíž obchodního centra si ho vyhlédla trojice Romů, kteří k němu přistoupili se žádostí o cigaretu. Nemohl jim ji dát, žádnou neměl. Tak ho napadli. Nechtěli ho okrást, nechali mu vše, co měl u sebe - telefon, hotovost, značkové oblečení... Jen ho brutálně zbili.

Z posledních sil kontaktoval telefonem svou matku, která ho převezla do nemocnice. S rozsáhlým vnitřním zraněním okamžitě putoval na operační sál. Záchrana přišla za pět minut dvanáct.

Video Reportáž z nemocnice, kde byl po útoku Romů operován zbitý chlapec - FTV Prima
Video se připravuje ...

"Kolem deváté hodiny mi syn poslal SOS esemesku. Jsme dohodnutí, že pokud mi ji pošle, tak potřebuje pomoc. Volala jsem mu a řekl mi, že byl napaden třemi Romy," uvedla chlapcova matka Oksana.

Je rozhořčená a není divu. V první chvíli ji nenapadlo, že by volala záchranku. Její mateřský pud jí zavelel dopravit syna co nejrychleji do nemocnice. A udělala dobře. Mladík neměl "jen" zlámaná žebra, ale i poškozené vnitřní orgány. Při operaci přišel o ledvinu.

Petro je nyní zlomený nejen fyzicky, ale psychicky. Nečekaný útok, který ho málem stál život, ho šokoval. Teď cítí bezmoc a strach. Chtěl se jednou stát profesionálním boxerem, po zákeřném útoku, kvůli kterému přišel o ledvinu, je jeho sen v troskách.

Brečet v koutě nepomůže, říká jeho matka

"Věřím, že je potřeba o tom mluvit, oni se totiž cítí nepostižitelní. Kde je jistota, že, až se uzdraví, syna zase nepotkají tři mladíci se snědou pletí, nebudou se ho ptát na cigaretu a on nepřijde i o druhou ledvinu? Brečet v koutě nepomůže, musí se s tím něco dělat," dodala Oksana rázně pro iDnes.cz.

V Čechách žije její rodina již 12 let, posledních šest let pak přímo v Břeclavi, kde však zaznamenali v posledních letech problémů s romskou menšinou více. Jeden příklad za všechny. V roce 2010 skupinka Romů napadla devětadvacetiletého muže, shodili ho ze schodů a brutálně zkopali.

"Romové chodí ve smečkách. Petro byl sám, byl mladší a slabší, a oni byli tři. Pokud by nebyl sám, tak by se to nestalo," dodává k nedělnímu hrůznému útoku na svého syna rázná Ukrajinka.

Útočníkům hrozí až 10 let, starosta je označil za bestie

"Už jsme zahájili úkony trestního řízení pro trestný čin těžké ublížení na zdraví a přečin výtržnictví. Pachatelům hrozí tři až deset let vězení," prozradila břeclavská policejní mluvčí Kamila Haraštová.

Břeclavský starosta Oldřich ryšavý pro iDnes.cz dodal: "Událost je nutné urychleně vyšetřit a viníky potrestat. Je jedno, jestli to byli Romové, něco takového mohly udělat jen bestie a ne lidé." Starosta také oznámil, že městská i státní policie posílila ve městě své hlídky.

Zvýšený dozor bude třeba i o nadcházejícím víkendu, kdy se v Břeclavi uskuteční protestní akce Pochod za Peťu a naši bezpečnost, na kterou se již na facebooku hlásí tisícovka lidí.

Stali jste se svědky břeclavského útoku na nevinného chlapce? Znáte útočníky? Kontaktujte redakci Blesk.cz na mailu tip@blesk.cz