Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Den zúčtování ve Francii: Sarkozy čelí zkáze, zůstane prezidentem?

Autor: Lucie Marková, simao.k, ČTK - 
22. dubna 2012
14:40

Ve Francii dnes probíhá první kolo prezidentské volby a současná hlava státu Nicolas Sarkozy má pořádně nahnáno. V průzkumech mírně za svým největším konkurentem socialistou Hollandem ztrácí, navíc je jedním z nejméně oblíbených francouzských prezidentů za poslední dobu.

Francouzští voliči dnes rozhodují o příští hlavě státu a hlavními kandidáty jsou stávající prezident Sarkozy, kterému drží palce i první dáma Francie Carla Bruni, a socialista Francoise Hollande. Ten má však oproti nepříliš oblíbenému Sarkozymu navrch a může se stát prvním levicovým prezidentem od vlády Francoise Mitteranda (1981-1995).

Podle předvolebních odhadů by každý z nich měl získat kolem 28 procent hlasů a z celkem desítky uchazečů o křeslo hlavy státu tak mají největší šanci postoupit do druhého kola, tkeré se uskuteční 6. května.

"Toto jsou volby, které ovlivní budoucnost Evropy. Proto nás sleduje tolik lidí," řekl k volbám Hollande. Oba největší aspiranti na prezidentské křeslo už stihli odvolit, nyní je následují miliony Francouzů. Mezi kým mají na výběr?

Představení prezidentských kandidátů:

Nicolas Sarkozy

Současný prezident Nicolas Sarkozy (57) se snaží obhájit svou pozici a na dalších pět let se stát hlavou Francie. Sarkozy je představitel konzervativního směru. Než se stal prezidentem, stanul v několika vládách jako ministr vnitra a financí. Podporuje EU, zachování eura, snížení zadluženosti země a vlastenectví. Pronásledují ho však skandály. A Francie se také dlouho srovnávala s novou první dámou, modelkou Carlou Bruni.

Nicolas Sarkozy (57) Nicolas Sarkozy (57) | ČTK, EPA, Reuters

François Hollande

Opozici proti Sarkozymu v prezidentských volbách vede hlavně socialista François Hollande (57). A jde mu po krku se vší vervou - cítí totiž velkou příležitost. Svoji kandidaturu postavil na "60 závazcích pro Francii", jejichž součástí je např. zvýšení daně pro bohaté, velké společnosti a banky, snížení nezaměstnanosti, či omezení používání jaderné energie. Mezi lety 1997-2008 vedl francouzské socialisty.

François Hollande (57) François Hollande (57) | ČTK, EPA, Reuters

Marine Le Pen

Předsedkyně Národní fronty a zároveň dcera jejího zakladatele Marine Le Pen (43) je třetí v preferencích, i tak daleko zaostává za hlavními dvěma kandidáty. Je proti Evropské unii, chce bojovat za zachování francouzských kulturních tradic a jazyka a s tím i omezit přistěhovalectví a jeho vliv.

Marine Le Pen (43) Marine Le Pen (43) | ČTK, EPA, Reuters

Jean-Luc Mélenchon

Představitel předního levicového křídla Jean-Luc Mélenchon (60) je velkým překvapením letošních voleb. Je proti Evropské unii. I když původně federalizaci zastával, dnes oponuje, že nic dobrého nepřinesla. Inspiruje se v revolucionářích. Podporuje referenda a větší angažovanost lidí na politických rozhodnutích.

Jean-Luc Mélenchon (60) Jean-Luc Mélenchon (60) | ČTK, EPA, Reuters

François Bayrou

Na posledním místě se umístil předseda Unie pro francouzskou demokracii François Bayrou (60). Má za sebou bohatou politickou kariéru, byl ministrem v několika vládách a dvakrát kandidoval na prezidenta. Do druhého kola nikdy nepostoupil a tentokrát to nadějně také nevypadá.

François Bayrou (60) François Bayrou (60) | ČTK, EPA, Reuters

ermino ( 22. dubna 2012 21:57 )

Běda, když se podobným figurkám dostane do rukou moc- snad jednou přijde zúčtování i za Libyi.

mandat ( 22. dubna 2012 19:52 )

Spis nam hrozi nejaky CIGOS.

mandat ( 22. dubna 2012 19:51 )

Arogantni Madarsky zid s tou svouji Italkou jen rozhazuji statni penize.Francozi by si meli zvolit Francouze.

zaviracispendlik ( 22. dubna 2012 19:01 )

Rusáci to tam načnuli, co tam prováděli,( jak nemám ráda amíky)tak asi i Áda byl v tom směru lidumil. Mocenská politika je jedno velké svi.nstvo. Jednou dotují amíci afgance, pak tu funkci zase převezmou rusáci. Čert aby se v tom vyznal!!!!!!

marie60 ( 22. dubna 2012 18:11 )

Oni dneska nedali k tomuto tématu ani jednu diskusi.Jsem ted´ na NOVINKÁCH,tam ji zatím nezrušili.

Zobrazit celou diskusi