Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Šestinohé dítě je po operaci: Bude žít normální život!

Lékaři úspěšně odoperovali miminku přebývající nožičky
Lékaři úspěšně odoperovali miminku přebývající nožičky  (Autor: EPA)
Autor: Eva Šimková, jos - 
20. dubna 2012
17:27

Měli se narodit dvě, na svět přišel jako jeden. Lékaři v pákistánském Karáčí začátkem týdne přivítali na světě miminko s šesti nohama. Čtyři zakrnělé končetiny patřily jeho dvojčeti, které se nevyvinulo. Nyní lékaři přebytečné nohy úspěšně odoperovali.

Chlapec se narodil do chudé rodiny, která si nákladnou operaci nemohla dovolit. Otec dítěte pracuje jako rentgenový technik a vydělává v přepočtu 1200 korun měsíčně. Rodina vyslala do médií vzkaz, že potřebuje pomoci.

Na kladnou odpověď nečekali dlouho. Vládní úřad vydal prohlášení, že zajistí, aby se dítěti dostalo veškeré potřebné péče. Na operaci si nakonec troufli lékaři z Národního institutu dětského zdraví.

„Musíme zjistit, jaké orgány a v jakém vývojovém stupni ve svém těle vlastně má. Od toho se bude odvíjet další postup,“ říkal ještě začátkem týdne doktor Jamal Raza z Národního institutu dětského zdraví.

Takto přišlo dítě na svět Takto přišlo dítě na svět | Profimedia.cz

Nakonec pákistánským lékařům pomohli odborníci ze zahraničí a dítě má šanci na normální život.

sharp ( 20. dubna 2012 21:23 )

Jeden pár nožiček byl jeho. Zbylé 4 končetiny měly tvořit 2 ručičky a 2 nožičky (od druhého dítěte). Tak proto ty deformace končetin, protože všechno neměly být nožičky. Ne 6 nožiček.

blooroses ( 20. dubna 2012 19:03 )

Když jsem čet před pár lety o podobném oddělení nevyvinutého dvojčete, tak zároveň dva odborníci napravovali defekt ruky dítěte. Pokud je to provedeno současně, je to menší zátěží pro organizmus dítěte než dvě samostatné operace.

limak007 ( 20. dubna 2012 19:00 )

"Měli se narodit dvě, na svět přišel jako jeden." Jestli je možné předpokládat autorovu gramotnost, pozbývá věta smyslu.

kokrouc_1 ( 20. dubna 2012 18:56 )

Tak asi v poslední době se na to /možná/ více dbá. Máme v příbuzenstvu profesora, rentgenologa a ten si dítě nepořídil právě z důvodu že jako lékař věděl, že by bylo postižený....

kokrouc_1 ( 20. dubna 2012 18:55 )

Neměly být teda ty děti původně 3, když měl 6 nohou????

Zobrazit celou diskusi