Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Jarušce trhali mandle. Za čtyři dny zemřela. Matka viní lékaře

Autor: Jana Ulrichová, jos - 
16. dubna 2012
13:20

Na běžnou operaci mandlí šla Jaruška Nemčeková (+7) z Kytlice na Děčínsku. Rutinní zákrok se ale změnil v obrovskou tragédii. Týden na to byla totiž dívenka mrtvá. Její maminka je přesvědčena, že chybovala děčínská nemocnice, kde školačku nejdříve operovali, a když se objevily komplikace, znovu hospitalizovali.

 "Bylo to divné od začáku. Na operačním sále byla hodinu, i když zákrok, který jí dělali, trvá běžně dvacet minut. Proč, to dodnes nevím. Nemocnice s námi od začátku nekomunikovala,“ řekla matka dívenky, Jana Nemčeková.

Dívenka špatně snášela narkózu, pak se ale její stav zlepšil, takže ji třetí den po operaci pustili domů. „Doma jsme dodržovali vše, jak nám řekli. Jedla podle pokynů, nijak se nezatěžovala,“ řekla maminka.

„V pondělí večer mi ještě dala pusu na dobrou noc, pak se jí ale najednou začala z úst řinout krev. Začala se s ní dusit. Můj bratr jí dával první pomoc, záchranáři ji pak odvezli opět do děčínské nemocnice,“ popsala matka, co následovalo.  

To se stává, řekla lékařka

Lékařka, která se jich v nemocnici ujala, prý pouze konstatovala, že to se stává. Dívenku nijak zvlášť nevyšetřila, nechala ji tam i s matkou jen na pozorování. Ráno se ale Jaruščin stav opět prudce zhoršil. Začala znovu silně krvácet, lékaři ji museli resuscitovat. Skončila na ARO, odkud pak byla převezena do ústecké nemocnice, kde ji ještě narychlo operovali. I přesto dívenka zemřela.

Postupovali jsme správně, hájí se nemocnice

Podle Jiřího Vondry, mluvčího Krajské zdravotní a. s., pod níž děčínská nemocnice spadá, zemřela dívenka v důsledku pozdního krvácení na selhání základních životních funkcí v oblasti dýchání a krevního oběhu.

„Dítě bylo správně hospitalizováno k pozorování, klinický stav byl uspokojivý, nekrvácelo, bylo nastaveno pravidelné sledování,“ uvedl. „Po náhlém kolapsu a bezprostřední resuscitaci bylo ve velmi vážném stavu transportováno na specializované pracoviště, kde po operačním zákroku a krátkém pobytu na jednotce intenzivní péče přes maximální snahu lékařů podlehlo závažným zdravotním komplikacím,“ dodal.

Matka se obrátí na policii

Matka je ale přesvědčena, že v děčínské nemocnici chybovali. Podle ní podcenili dceřiny pooperační komplikace. „Přivezla jsem tam dítě živé, při vědomí. A minulý čtvrtek jsem ho pochovala,“ řekla zlomeně s tím, že na nemocnici proto podá trestní oznámení. „Nechci žádné peníze. Chci jen, aby se poučili, aby žádná další matka už nemusela prožít to, co já,“ řekla.

khajatat ( 30. ledna 2014 17:37 )

Chudák holčička celý život před sebou

barcek ( 18. dubna 2012 08:51 )

Je to jednoznačná vina doktoru a našeho zdravotnictví, to samé se stalo mé dceři když měla jít na tzv. banální operaci trhání krčních mandlí. Nikdy na ni dítě neposílejte, když to není životně nutné, nebot může přijít o život, naše zdravotnictví totiž neproplácí doktorům všechny předoperační vyšetření, takže nemocnice provede jenom základní vyšetření a potom i podání anestetika může být pro dítě smrtelné a to jenom z toho důvodu, že lékaři dítě netestují na případnou alergickou reakci. Tak si dejte velký pozor , aby vaše dítě kvůli operaci na odstranění třísky nepřišlo o život, díky šetřilkovskému zdravotnímu systému. Platit musí všichni, ale péče potom nestojí za nic.

tigress ( 18. dubna 2012 01:13 )

Rodiče by měli víc přemýšlet? Rodiče nejsou lékaři, odborníci a většina lidí svému lékaři věří, alespoň do první špatné zkušenosti, a co jim také zbývá, když tomu nerozumí. Každý normální člověk si říká, že lékař je studovaný odborník a ví co říká, nebo doporučuje.

versutus ( 17. dubna 2012 12:31 )

A jaké lepší řešení by jste navrhovala vy? Podepsání informovaného souhlasu neznamená, že lékař smí postupovat non lege artis a že je za všech okolností z obliga a nemůže být na něho podána žaloba, pokud tak jednal. Žádná platná právní úmluva nemůže být výhodná jen pro jednu stranu. To vám jistě každý právník potvrdí.

slavka ( 17. dubna 2012 10:44 )

Ano, takhle přesně to je - podepíšete v nemocnici papír, že můžou nastat komplikace a že můžete umřít. Když to nepodepíšete, tak se vás ani nedotknou, i kdyby ta operace byla nutná. A když to podepíšete, tak si možná podepisujete ortel smrti, ale doktoři už za to nemůžou, protože vás informovali o rizicích a vy jste podepsali, že že to víte a že si to berete na triko. Báječné

Zobrazit celou diskusi