Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Příbramský boss Starka: Nejsem mafián, dejte mi 630 milionů

Autor: Jaroslav Šimáček, ČTK - 
17. dubna 2012
10:26

Příbramský podnikatel a fotbalový mecenáš Jaroslav Starka chce od státu pořádný balík peněz za to, že ho coby podezřelého z podílu na únosu Lamberta Krejčíře, otce podnikatele Radovana Krejčíře, zatkli policisté v roce 2006 a tři měsíce si pobyl za mřížemi.

Vypadalo to jak výjev z akčního filmu. Na tahu Praha - Strakonice si u Mníšku pod Brdy počíhali kukláči z URNY na fotbalového bosse Jaroslava Starku, který vede prvoligový klub z Příbrami.

Zablokovali mu cestu, strhli ho na zem, nasadili želízka. Zatkli i jeho šest údajných kompliců, včetně pravé ruky Vlastimila Spěváka. Starka si odseděl tři měsíce ve vazbě.

To vše se odehrálo v roce 2006 a příčinou bylo zmizení Lamberta Krejčíře o čtyři roky dříve. Starka s ním byl spojován, dlužil otci v JAR souzeného podnikatele Radovana Krejčíře kolem 67 milionů Kč. Vyšetřování však skončilo totálním fiaskem a k ledu bylo definitivně posláno v dubnu 2011.

"Útvar pro odhalování organizovaného zločinu po důkladné analýze veškerého spisového materiálu týkajícího se zmizení ing. Lamberta Krejčíře dospěl k závěru, že byly vyčerpány všechny zákonné možnosti k objasnění tohoto případu," uvedl tehdy mluvčí policie Pavel Hanták.

Starka: 630 milionů za vězení, poškozenou pověst i zdravotní následky

Obvinění se neprokázalo, a tak Starka žádá za neprokázané nařčení tučné odškodné - podle Lidových novin celých 630 milionů korun! A zkrátka nechce přijít ani viceprezident příbramského klubu Spěvák, který žádá dalších 19 milionů a veřejnou omluvu nebo 100 milionů bez omluvy.

"Pan Spěvák byl nespravedlivě stíhán, chceme odškodnění za každý den trestního stíhání, každý den vazby a také za držení v cele předběžného zadržení," řekl LN Spěvákův advokát Vladimír Vaněk.

Starkův obhájce Julius Kramarič zase výši odškodného zdůvodňuje mj. špatným zdravím svého klienta. "Pan Starka má neodstranitelné zdravotní následky. Ačkoliv navíc nikdy nebyl za nic soudně trestán, je v očích společnosti vnímán jako mafián." Že bude po státu požadovat náhradu škody, avizoval Starka již několik měsíců. "Budu chtít po státu hodně, opravdu hodně peněz," nechal se Starka slyšet již loni na podzim. A své slovo dodržel.

Ministr Pospíšil: Stamilionové odškodné není reálné

Ministerstvo spravedlnosti má na vyřízení žádostí Starky a jeho kamaráda Spěváka ze zákona lhůtu šest měsíců. Ministr Jiří Pospíšil (ODS) ale již dříve uvedl, že stamilionové odškodnění není reálné. V současnosti se podle něj vyplácí řádově statisícové částky.

rendyx111 ( 17. dubna 2012 12:46 )

 Má pravdu ten Starka...Když ty pitomci neměli dostatek důkazů,tak ho měli nechat na pokoji.Ale platba těch peněz y mělajít z kapsy těch retardovaných,kteří zatčení nařídili...

rukka ( 17. dubna 2012 12:35 )

Jdi do hajzlu, kam se mám připojit, když první co chceš, je můj e-mail. Takových ko ko kot-tů, co chtějí mailové adresy na rozesílání nevyžádané pošty jsem už viděl

marie60 ( 17. dubna 2012 10:59 )

Já su asi taky prdlá, příspěvek měl být nahoře.

marie60 ( 17. dubna 2012 10:58 )

Je prdlé a nebo co? Tolik prachů!!!!

nojasne ( 17. dubna 2012 10:52 )

Pane Starka, já vás za mafiána nepovažuji, takže si z těch 630 miliónu odečtěte podíl za můj názor.

Zobrazit celou diskusi