Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Porodník a senátor pochybil: Zemřelo jí dítě, ale odškodné musí vrátit

Matka mrtvého novorozence je dál přesvědčena o vině senátora ČSSD Trpáka na smrti svého dítěte a zároveň je znechucena postupem soudů při projednávání případu.
Matka mrtvého novorozence je dál přesvědčena o vině senátora ČSSD Trpáka na smrti svého dítěte a zároveň je znechucena postupem soudů při projednávání případu.  (Autor: Foto Blesk – Jitka Pecharová)
Autor: Jitka Pecharová - 
16. dubna 2012
05:00

Kdy konečně najdou klid? Za smrt novorozence rodiče dostali odškodné skoro půl milionu a žádají dalších 600 tisíc. Za to, že pochybil u rizikového porodu v trutnovské nemocnici, byl opakovaně potrestán podmínkou lékař a senátor Pavel Trpák (54, ČSSD). Soudili ho od roku 2009. Jenže Trpák byl nakonec zproštěn viny a rodině hrozí, že peníze bude muset vracet.

„Na účtu máme 480 tisíc korun, jenže jako by ty peníze naše nebyly. Nemůžeme s nimi disponovat. Kvůli zproštění je tu žádost protistrany na obnovu řízení, která chce, abychom peníze vrátili. Jsem z toho zklamaná a nešťastná,“ řekla minulý týden matka (29) mrtvého novorozence u hradeckého soudu, u kterého žádá o náhradu nemajetkové újmy.

Trpák čelil obvinění, že nedostatečně sledoval průběh rizikového porodu. Dítě nemělo v břiše matky dostatek kyslíku a pár hodin po narození zemřelo. Trpák ale vinu od počátku popíral. U soudu pak zazněly posudky, z nichž některé hovořily v neprospěch senátora, jiné jeho obhajobu naopak podpořily.

Právník rodičů podal na jednoho ze znalců trestní oznámení kvůli nepravdivě vypracovanému posudku a státní zástupce na něj již podal žalobu. Zároveň advokát požádal o obnovu trestního řízení s Trpákem, takže je možné, že případ se dostane znovu na začátek.

bobina ( 17. dubna 2012 08:07 )

prskolet,jak pozná laik,co má a co nemá lékař v tu danou chvíli dělat??? Prosím laskavě o návod!

majojo ( 16. dubna 2012 12:48 )

Nezdá se mi, že by současná politická garnitura prznila lidem charakter o něco méně.

majojo ( 16. dubna 2012 12:47 )

T.T. ovšem neléčí lidi, ten svým herectvím nemůže ublížit tolik.

e.44 ( 16. dubna 2012 10:49 )

Za komunistů to bylo stejné. I tehdy se někteří takylékaři chovali nezodpovědně a lhostejně. Já kvůli jednomu takovému grázlikovi mohla přijít o první dceru. V porodních bolestech mě připojil na monitor a nechal mě samotnou, výsledky nesledoval a šel se bavit se sestrama. Kdyby náhodou nešel kolem mě úplně jinej porodník, mohla moje holčička taky umřít na nedostatek kyslíku.

pavucinka ( 16. dubna 2012 10:41 )

já jsem chtěla náhradu škody na pozemku, ve finále se vše tak překroutilo, že jsem někla zaplatit právní zástup a dostala jsem exekuci. Neskutečné,když narazíte na skupinu privilegovaných, můžete se klidně stát bezdomovcem.

Zobrazit celou diskusi