Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 18°C

Zvolený senátor: Jde po něm policie

Fotografie
 (Autor: internal)
Autor: Jitka Žigová - 
29. října 2008
18:31

Hned dvojnásobnou radost ze zvolení senátorem může mít Pavel Trpák (ČSSD, 50) z Trutnova. Dostane totiž poslaneckou imunitu, kterou nutně nyní potřebuje.

Privátní gynekolog a bývalý krajský zastupitel od září čelí stíhání kvůli zavinění smrti novorozence. Dokonce už byl podle informací Blesku obviněn! On svou vinu popírá, chránit ho teď navíc bude senátorská imunita. Policie však chce, aby o imunitu zase rychle přišel!

Trpák se jako lékař údajně loni v květnu dopustil pochybení, kvůli kterému zemřelo po porodu novorozené dítě. "Bylo mu již sděleno obvinění. Pokud bude uznán vinným, soud mu může uložit až pětiletý trest odnětí svobody," uvedl Udo Ertner, mluvčí trutnovské policie.

Nově zvolený senátor se včera moc nechtěl k případu vyjadřovat. Rozhodně ale necítil vinu. "Už jednou jsem byl vyslýchán a policie i lékařská komora případ odložily. Nic se neprokázalo, tak nevím, proč teď to obvinění. Je mi to nepříjemné," reagoval Trpák na postup policie.

Ta ale rozhodně odmítá, že by kauzu se smrtí novorozeněte někdy shazovala ze stolu. "Ten případ nebyl nikdy odložen. Pouze se projednávalo, že se předá České lékařské komoře, což se ale nakonec nestalo," řekl trutnovský policejní mluvčí.

Vyšetřovatel smrti novorozence, již rozhodl o tom, že požádá Senát, aby Trpáka zbavil imunity a vydal ho zpět k trestnímu stíhání. Dojde k tomu?

"Pokud nás o to policie požádá, bude se tím zabývat senátní výbor, a plénum pak většinovým hlasováním o tom rozhodne," uvedl Přemysl Sobotka, předseda Senátu. Názor na celou kauzu sice nechtěl sdělit, ale... "Většinou jsme ke stíhání vydávali," dodal Sobotka.

Video se připravuje ...
Další videa