Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Vyhrožoval, že dům vyhodí do povětří: Po deseti hodinách vyjednávání muže zadrželi

Únavné vyjednávání trvalo více než 10 hodin. Vyjednavači se snažili muže přesvědčit, aby to nedělal a vyšel ven. (Ilustrační foto)
Únavné vyjednávání trvalo více než 10 hodin. Vyjednavači se snažili muže přesvědčit, aby to nedělal a vyšel ven. (Ilustrační foto)  (Autor: profimedia.cz)
Autor: Slávka Červená - 
14. dubna 2012
09:40

Po deseti hodinách nepřetržité práce policejních vyjednavačů byl dnes v pět hodin zadržen agresivní a zřejmě nemocný muž (30) z Halenkova na Vsetínsku. Včera v podvečer ohrožoval přítelkyni (26) a jejich dvě děti (5 a 7) sekerou a vyhrožoval jim zabitím. Poté tvrdil, že celý dům vyhodí do povětří bombou. V domě se zabarikádoval. Po zásahu byl převezen do Psychiatrické léčebny v Kroměříži.

Žena volala policii o pomoc včera v 16.30. Nebylo to poprvé. Hlídka tam vyjížděla kvůli konfliktům v občanském soužití již v minulosti vícekrát. „Policejní hlídce se ženu a děti podařilo z domu vyvést. Děti byly odvedeny do bezpečí, o ženu pečovali lékaři v sanitním voze,“ uvedla mluvčí policie Lenka Javorková. Muž ale zůstal uvnitř a zabarikádoval se. U sebe měl údajně výbušninu. Dům byl od vzdálenosti 100 metrů nepřístupný.

Na místo dorazili vyjednavač, hasiči, pohotovostní oddíl policie, záchranka i psovod. Okolo 20. hodiny pyrotechnici z Brna. Únavné vyjednávání trvalo více než 10 hodin, což je zřejmě rekord. Vyjednavači se snažili muže přesvědčit, aby to nedělal a vyšel ven. Ten se ale údajně chovat, jako by byl opilý nebo pod vlivem drog. Vyjednávání nevedlo k tomu, aby otevřel. Když nad ránem konečně utichl, policisté vnikli do domu a zadrželi ho.

„Muž nebyl podle orientačních testů pod vlivem žádných omamných látek. Byl na tom špatně psychicky. Kriminalisté důkladně vše prohledali. V domě našli sekeru, se kterou svoji přítelkyni ohrožoval. Objevili také zábavnou pyrotechniku a zařízení, které na první pohled připomínalo nástražný výbušný systém,“ pokračovala mluvčí. Pyrotechnici záhy konstatovali, že se o funkční systém s největší pravděpodobností nejedná. Zařízení přesto odvezli ke zkoumání.

Muž zaměstnal celou noc řadu záchranářů. Policie zahájila trestní řízení. Dotyčný bude zřejmě obviněn ze spáchání trestného činu nebezpečné vyhrožování. Vyfasovat může až tříletý trest. Podle místních se v minulosti muž již léčil. „Nemá to v hlavě v pořádku a teď mu přeskočilo bohužel asi úplně. Několikrát se pokusil i o sebevraždu,“ konstatoval jeden z místních obyvatel.

 

sedok123 ( 14. dubna 2012 10:01 )

tomu bych tu sebevraždu vzal jako polechčující okolnost do pekla. Takovéto hajzly chráníme jak romy Samková.

Zobrazit celou diskusi