Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

S koledníky v ložnici: Dívky dostaly nářez už v peřinách

Autor: Slávka Červená - 
9. dubna 2012
21:54

VIDEO: Tanečnice z folklorního souboru Dolina ze Starého Města na Uherskohradišťsku toho o Velikonocích moc nenaspaly. Pokud jsou přespolní, tanečníci a muzikanti z cimbálovky Bálešáci je objíždějí již po půlnoci a mrskají je zpravidla v posteli.

Do okolních obcí jich včera vyjelo 19 krojovaných i s basou, houslemi a harmonikou.V jednu ráno byli v Bílovicích, ve tři zpívali pod okny Veroniky Machynkové (28) v Mařaticích: „Ej šlahačka moja z prúťa vrbového a Ej ráno, kde sas mě vzalo...“

Video Holkám na Slovácku se při noční koledě z postele moc nechtělo - Blesk - Slávka Červená
Video se připravuje ...

Kluky čekalo velké překvapení. Když vtrhli do ložnice, nebyla v peřinách jen Veronika, ale také tanečnice Iva (26) a Lucka (21). „Stejně se neubránily. Peřiny musely pryč a dostaly na posteli i mimo ni. Je to tradice, vždycky se už těšíme. Pošlaháme, zahrajeme, zazpíváme, pokecáme a samozřejmě něco vypijeme,“ konstatovali vedoucí Doliny Aleš Rada (28) s Janem Pluhařem (24). „Sice nás vypleskají, ale šlahačka pro nás znamená, že neuschneme a budeme celý rok krásné. Ceníme si, že kluci vždycky přijedou,“ konstatovala studentka Lucka Tymrová.

Video Na Slovácku proběhla velikonoční výplata děveček už v noci - Blesk - Slávka Červená
Video se připravuje ...

Objet přespolní dívky musí hoši zvládnout do šesté hodiny. Pak začínají obcházet se čtyřmetrovou pomlázkou děvčata jen ve Starém Městě. V deset hodin dopoledne byli sice někteří již trochu unavení, ale stále veselí.

Video Tomuhle se říká pořádná pomlázka. Připravili si ji chalani na Slovácku - Blesk - Slávka Červená
Video se připravuje ...

andrae ( 10. dubna 2012 04:37 )

Traparna nad traparnu. Tyhle tupy tradice nechapu Sousedi museli byt nadseni, kdyz jim ve 3 rano nekdo jecel pred barakem.

jahodove_ticho ( 10. dubna 2012 00:16 )

to je demence...tak hlavně že měly holky mokrý gaťky, kucí si slintly a k celýmu tomu pozvali Plesk

moncicacka ( 9. dubna 2012 22:46 )

Tyhle lidové obyčeje jsou zoufale nudný přežitek.

Zobrazit celou diskusi