Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Schizofrenik zaútočil sekyrou: Policista ho zastřelil

Za těmito dveřmi se střílelo
Za těmito dveřmi se střílelo  (Autor: Slávka Červená)
Autor: sč, ljš, simao.k - 
30. března 2012
09:38

Obrovské drama se odehrálo ve čtvrtek večer v panelovém domě v Otrokovicích na Zlínsku. Policisté tam zasahovali proti duševně nemocnému muži, který sekyrou napadl jednoho z nich. Policista ho v sebeobraně zastřelil.

Policisté nevyjížděli do tohoto bytu ve čtvrtek poprvé. Žil zde totiž otec s problematickým, duševně nemocným synem, který se však odmítal léčit. Od doktora měl sice předepsané léky, vyzvedával mu je však jeho otec.

Jeho psychicky narušený syn však léky nebral a tyranizoval své sousedy. Několikrát úmyslně vytopil barák třeba tím, že připojil hadici na hydrant nebo když z balkonů pokřikoval sprosťárny. I tentokrát je přivolali sousedé, kteří slyšeli hluk a obávali se, že se 'něco stane'.

Policisté vyhledali mladíkova otce, který seděl v nedaleké bistru a ten je vpustil do bytu. Syn se však zabarikádoval v jednom z pokojů, kam se však zasahujícím mužům zákona podařilo poté, co vykopli dveře, dostat.

Vzápětí došlo k tragické události, na které se podepsalo i to, že rodina neplatila elektřinu, a tak byla v bytě naprostá tma. Jeden z policistů muž při zásahu mladíka smrtelně zranil, sousedé zaslechli dva výstřely. "Psychicky nemocný muž ho ohrožoval sekyrou," popsala situaci policejní mluvčí Bartíková.

Případem se zabývá GIBS. Vedení zlínského krajského ředitelství policie na místo povolalo také členy posttraumatického intervenčního týmu, kteří se několik hodin starali o příbuzné zemřelého. "Bez psychologické pomoci nezůstal ani policista," uzavřela Bartíková.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

bobina ( 31. března 2012 08:34 )

Tak mám dojem,že jste totálně mimoň! Jste si jistý,že tu nechcete nikoho vyučovat co je a kdo je psych. nemocný člověk???? Proboha,to všichni víme! Vrátím vám smeč na vaši stranu otázkou. Už jste žil s psych. nemocným člověkem,že tak dokonale víte,co se s ním má a může udělat??? Já ano a proto vím,že u takového člověka nevíte ani minutu,natož vteřinu,co se mu v hlavě vyrojí a jak bude jeho záchvat nebo jednání vypadat. V každém případě je nevyzpytatelný,má velkou sílu a těžko se mu ubráníte. Neubránila jsem se 16ti leté dívce,natož dospělému člověku! Policista jednal správně a to z mnoha důvodů!Vy považujete za správný postup povolat odborníka a nechat ho jednat! A co myslíte,že se stane potom? Zpacifikují ho,zhaftnou na oddělení na pár týdnů,upraví mu léčbu a až se zklidní,pošlou ho tátovi opět na krk domů! On nechce užívat léky,tedy bude opět tam kde byl a bude i nadále ohrožovat své okolí! Takže další neštěstí by se vám podařilo oddálit jen o několik dejme tomu týdnů! A teď mi prosím názorně popište,jak donutíte dospělého blázna užívat léky když nechce??? Ráda se poučím! Víte,sedět u kompu a slintat nesmysly to umí každý,ale reálný život je o něčem jiném !

vary ( 30. března 2012 19:24 )

Tohle je strašně složitá situace a nelze policistu hned odsoudit. Podle mě jednal oprávněně. Jednal v nutné obraně a nic na tom nemění ani to, že ten člověk byl psychicky nemocný. Samozřejmě platí-co nejvíce šetřit život útočníka, ale pokud v bytě nešla elektřina a používali pouze baterky, tak je to dost těžké střílet na nohy a pánev. Situace je to nepříjemná, ale asi největší vinu nese otec zastřeleného.

delavar ( 30. března 2012 18:19 )

To ano,ale neber prosimťa vždy všetko vážne....nebo se s toho zblázníte,nebo se s toho zblázníte!!!

delavar ( 30. března 2012 18:14 )

Vidím,že si tu po dlhej dobe a hneď dobrý,trefný príspevok-bez zbytočných viet!

naidka ( 30. března 2012 17:53 )

Jestli byl mladík nesvéprávný, veškerou vinu nese otec. Nedohlédl, aby správně užíval léky ani nezabránil jeho výtržnostem. Otec je zaostalý asociál, když v bytě nesvítila ani elektřina a on chodil klidně do putyky. Jestli zavedl policisty do svého bytu, aby udělali "pořádek", je vidět že svého syna nezvládal a jemu se to stalo osudným.

Zobrazit celou diskusi