Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Maminky ženicha i nevěsty mají trvalé následky: Svatebčani chtějí milion

Autor: Jitka Pecharová - 
27. března 2012
05:41

Zřícení lávky se svatebčany těsně po sňatku v krkonošském hrádku Aichelburg řeší trutnovský soud. Nehoda se stala v roce 2010 při focení účastníků svatby na lávce. Praskl prohnilý nosný trám a do třímetrové průrvy se zřítilo a zranilo se sedm lidí.

Ze zavinění nehody byla obžalovaná Lenka Klimešová (42) z turistického centra Veselý výlet. Podle žaloby neprováděla ani nezajistila řádnou údržbu hrádku Aichelburg a k němu vedoucího dřevěného mostku. Proto nezjistila, že nosný trám lávky napadla dřevokazná houba. Obžalovaná proti nařčení ale namítla, že smlouva, kterou uzavřela s provozovatelem lesní zříceniny, sdružením Hradní společnost Aichleburg, jí řádnou údržbu nepřikazovala. „Měla jsem na starost jen běžnou údržbu a ne kontrolu nosních konstrukcí,“ ohradila se podnikatelka.

V hrádku tedy jen uklízela, turistům prodávala lístky a půjčovala klíče. „Je mi to líto, ale necítím vinu,“ odmítla Klimešová. Za stav a schůdnost lávky podle ní nese odpovědnost majitel hrádku Správa KRNAP. Zároveň uvedla, že poškození mostku by těžko včas odhalil i odborník. „Houba, která trám napadla, rozežírá dřevo zevnitř, a skelet nechává,“ vysvětlila podnikatelka. Poškození lávky si nevšimli ani svatebčané. Pouze jeden z nich zjistil, že se kýve zábradlí. Po nehodě dřevěnou lávku nahradila kovová konstrukce.

Čtyři ze sedmi zraněných svatebčanů požadujíu soudu za újmu na zdraví milion korun. Nejhůře dopadly matky tehdejších snoubenců a nevěsta, která si zlomila hrudní obratel, a dosud se léčí. Všechny zřejmě budou mít trvalé následky.

 

 

znojmacka ( 27. března 2012 12:23 )

zkrate- to máš jedno, já nepotřebuju, aby jinej uznal svou chybu.. mně stačí, když si k tomu řeknu svoje a jsem pak většinou spokojená..

znojmacka ( 27. března 2012 12:17 )

zkrate- tak mně nepřipadne, že se s hofim snad nějak hádám, natož abych cítila marnost, jen na to každej sdělujeme svůj názor a tady, řekla bych v rámci slušnýho chování.. nevím jak to tady chodí teď, protože na bleskodrby už tolik nechodím, ale osobně si pamatuju hromadu jiných a sprostých exotů, kteří měli pocit, že se jim nesmí odporovat.

znojmacka ( 27. března 2012 12:03 )

..ta lávka je určena k procházení, ne k postávání.. kdyby tam těch 17 lidí po sobě normálně prošlo, sem a tam, vsaď se, že by to nespadlo..

hofihofi ( 27. března 2012 11:53 )

To mas tak, tyhle veci tak maji byt dimenzovani, aby to uneslo zastup, pokud je to jinak musi to byt vyznacene a sama vidis, ze kdyby to nebylo prohnile, tak by je to uneslo. On ti jakykoliv most take nespadne, kdyz je tam snura aut, ci vlak. To je princip stavby mostu a lavek, musi to unest vse co se na nej normalne vejde a jeste mit rezervu. Jinak to musi byt jasne vyznaceno. A co se prani tyce take mas upotzorneni kolik tam toho pradla muzes maximalne dat. Nikdo nezada, aby na te lavce byl napis zakazujici vstup slonum.

hofihofi ( 27. března 2012 11:41 )

Jojo takhle koncej snobarny, kdyby nelezli buhvi kam, aby vsichni cumeli jak se berou, skocili si na urad do oddaci sine, zalezli do putyky, tam se zdunili, tak usetreji prachy pro doma a budou zdravi, to je trest za nadutost.

Zobrazit celou diskusi