Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Belgičané oplakali andílky, kteří zemřeli v autobuse smrti při návratu z lyžáku

Autor: oj, Kjos - 
21. března 2012
14:45

Kamarádi, učitelé, rodiny a tisíce dalších lidí v belgickém Lommelu uctilo památku spolužáků a kamarádů, kteří před osmi dny zemřeli při děsivém neštěstí školního autobusu ve Švýcarsku. Při návratu z lyžařského výcviku narazil řidič zatím z neznámých důvodů do stěny v tunelu.

Ve velké síni pod křišťálovými lustry leží 15 rakví vyzdobených bílými růžemi s fotografiemi obětí. U dvou dvou obrázků rakev není. Pět tisíc truchlících se s mrtvými loučí přímo v síni. Deset tisíc lidí se sešlo před budovou a pohřeb sledovalo na obřích obrazovkách.  



„Vždycky jsem tě chránil. Nyní odpočíváš v pokoji, můj andílku. Jsem si jistý, že se ještě uvidíme. A to bude nejlepší den mého života,“ stojí v dopisu otce, který přišel o svou dceru, u jedné z bílých rakví.

Mezi oběťmi byli i učitelé. „Mrzí mě, že jsem ty poslední dny nemohl být s tebou. Doufám, že jsi šťastný, ať jsi kdekoliv. Tati, chybíš mi!“ řekl se slzami v očích syn jednoho z nich.

Všem pozůstalým osobně kondoloval i belgický král Albert II. Kromě premiéra Elia Di Rupa, korunního prince Willema-Alexandra, se uctění památky obětí zúčastnili i švýcarští záchranáři, policisté a hasiči, kteří na místě neštěstí zasahovali.

Obdobné rozloučení jako dnes se odehraje ve čtvrtek ráno v jednom z lovaňských kostelů, neboť mezi oběťmi jsou i děti ze školy v nedalekém Heverlee. Belgie už v pátek všechny mrtvé uctila jednodenním státním smutkem. 

e.44 ( 21. března 2012 21:55 )

Táhni s tím svým soutěžním videem k čertu, podvodníku

miglandc ( 21. března 2012 18:31 )

co už člověk jiného múže tak aspoň upřímnou soustarst.Chudáci děcka a jejich rodiče,,

jaramila ( 21. března 2012 17:42 )

Také mi nejde do hlavy, který inženýr toto vymyslel. Co se jednou stane, stát se může i vícekrát!

gogo ( 21. března 2012 16:49 )

Mylím si, že pozůstalí by měli mimo jiné zažalovat autora naprosto nesmyslné únikové stěny do které autobus narazil. Takovou překážku takto příčně postavenou proti směru jízdy v zatáčce tunelu mohl vymyslet a schválit jen blb...

Zobrazit celou diskusi