Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Vteřiny před nehodou autobusu: Řidič prý zapínal video!

Autor: ČTK, Lucie Šulcová - 
15. března 2012
15:46

Jak mohlo k hrozivé nehodě belgického autobusu, při které zemřelo 28 lidí, dojít? Proč nejprve bočně vrazil do stěny tunelu a následně čelně vletěl do zdi odpočívadla? Odpověď zná jen řidič. Ten je ale mrtvý, stejně jako všichni dospělí, kteří seděli vpředu.

Podle zahraničních médií některé děti, které tragickou nehodu přežily, vypověděly, že několik vteřin před nehodou řidiče oslovil jeden z učitelů, který chtěl dětem pustit film na DVD. Podle švýcarského deníku Aargauer Zeitung však není na kamerových záznamech z tunelu vidět pohyb řidiče, který by dokládal, že přehrávač zapínal právě on. Ve předu navíc seděl také druhý řidič, který to mohl udělat za něj. Spekuluje se ale, že dotaz mohl pozornost muže za volantem na několik okamžiků rozptýlit.

Policejní mluvčí jihošvýcarského kantonu Valais Renato Kalbermatten ale listu Aargauer Zeitung řekl, že o takovéto teorii slyší poprvé. Podle něj je tato varianta v "současné době čirou spekulací". Kalbermatten rovněž pochybuje, že by řidičův pohyb rukou k přehrávači byl na záznamu z bezpečnostních kamer v tunelu viditelný.

Video  Děsivá nehoda autobusu ve Švýcarsku  - INT, foto: Reuters
Video se připravuje ...

Vyšetřovatelé potvrdili, že nadále uvažují o třech možných příčinách havárie: o technické závadě na autobusu, o nemoci řidiče a o lidské chybě.

e.44 ( 15. března 2012 19:35 )

Na novinkách.cz taky. To jenom podělanej Blesk tu provozuje rasizmus naruby

moiaza ( 15. března 2012 19:20 )

Už ti skočila do cesty nějaká zeď?

moiaza ( 15. března 2012 19:18 )

Vážení rozumbradové. Žádná zeď a žádný tunel není viníkem nehody. Za vším stojí lidský faktor. Nehody zaviňuji řidiči, nikoliv zdi. Jednoduše řečeno, nevěnování se řízení. Případně nepřizpůsobení jízdy podmínkám a okolnostem silničního provozu. Výjimka je zdravotní stav. V případě infarktu a podobně se nedá nic moc dělat. Prostě smůla. Snad ještě přírodní pohromy. Třeba spadne strom, most a pod. Jezdím z povolání 45 let bez nehody a něco o tom vím.

hofihofi ( 15. března 2012 18:17 )

To nejsou zadne smrtici zdi, to je prostor na uklizeni nepojizdneho vozidla, a naprosto mimo vozovku, jinak je to jen nepotvrzeny dohad. Kdysi u nas byly v autobusech cedulky - nemluvte za jizdy s ridicem

jasimyslim ( 15. března 2012 18:05 )

a můj rozum to nebere, proč jsou v bezpečném tunelu takové smrtící zdi.

Zobrazit celou diskusi