Vejce, nebo slepice? Hana (29) na to vyzrála: Založila si kurník

V okamžiku, kdy cena vajec vystřelila do závratných výšin a míchaná vajíčka k večeři se téměř dají považovat za jídlo zbohatlíků, si může mnout ruce paní Hanka (29) z Brna. Na podzim se rozhodla založit na zahradě u domu kurník a koupila první čtyři slepice.
„Dnes jsem kvůli ceně vajec samozřejmě ráda, ale tím hlavním, proč jsme chtěli chovat slepice, byla možnost mít čerstvá vajíčka pro děti,“ říká mladá žena.
Ve výběhu u kurníku, který sám postavil její manžel a má dokonce automatické a na elektřinu napojené otevírání a zavírání dvířek, dnes pobíhá osm slepic.
Denně si rodina z kurníku odnáší čtyři až šest vajec. „Slepice jsou na chov velice nenáročné. Potřebují zrní a vodu, ale zároveň spotřebují zbytky z kuchyně. Výhodou je, že vím, čím slepice živíme a co je ve vejcích,“ dodává Hana.
Na co se prý její slepičky už těší, je jaro a zelená tráva. Když jim totiž k pšenici přihodí trochu zeleného, strhne se u kurníku pravá slepičí bitka.
Dobrý den, stavím kurník s výběhem a momentálně řeším automatické otevírání a zavírání dvířek kurníku. Můžete dát návrh nebo plánek? děkuji Jarda.