Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Ovládne Putin opět Rusko? Prezidentské volby již tento víkend

Autor: simao - 
3. března 2012
05:00

Již tento víkend se rozhodne, zda se současný premiér Vladimir Putin vrátí do čela ruského státu jako jeho prezident. Na 4. březen 2012 totiž připadají nové prezidentské volby. Horký favorit je jasný. I když se proti němu uskutečnila v poslední době řada demonstrací.

Vladimira Putina do prezidentských voleb nominovala jeho domovská strana Jednotné Rusko. Jako svého nástupce ho doporučil i současný prezident Medveděv, což však nebylo žádné překvapení. Zdá se totiž, jako by Medveděv prezidentské křeslo čtyři roky zahříval, aby ho nyní opět předal jeho někdejšímu majiteli.

V Rusku přitom volí prezidenta sami lidé - výsledek přímé volby tak může být všelijaký, překvapení se však neočekává. Drobnou změnou však bude, že funkční období nové hlavy státu bude poprvé 6 let.

Medveděvovi pak Putin na oplátku nabídl, že ho nyní může vystřídat na postu premiéra. Dojde v Kremlu k této výměně stráží, aniž by se do vrcholné politiky prosadil někdo nový?

Demonstrace bez výsledku?

Proti Putinově pokračující nadvládě se v poslední době bouřily tisíce Rusů. Zástupci opozice hlásají, že Putina volí ho prý pouze ti, kteří se bojí změn. Jenže těch je, zdá se, v Rusku stále velké množství a Putin tak opanoval i předvolební průzkumy.

Opozice však výsledky považuje za kamufláže. A připomíná i nepořádek při prosincových parlamentních volbách, které byly často označovány za zmanipulované. Výhru však Jednotnému Rusku nikdo nevzal. A je pravděpodobné, že se bude Putinova strana radovat opět.

Další kandidáti v ústraní, vše se točí kolem Putina

Vedle Putina jsou dalšími schválenými kandidáty symbol ruského nacionalismu Vladimir Žirinovskij (Liberální strana), politici Gennadij Zjuganov (Komunistická strana) a Sergej Mironov (Spravedlivé Rusko), či miliardář Michail Prochorov (nezávislý). Řadě dalších kandidátů byla účast z nejrůznějších důvodů zamítnuta.

Sám Putin je však skálopevně přesvědčen, že má podporu většiny Rusů. Nedávné rozsáhlé demonstrace považuje za "dobrou zkušenost pro Rusko" a rád by udržoval s opozicí dialog, který však vypadá třeba v Moskvě tak, že opoziční demonstranty pronásleduje policie, samozřejmě na rozdíl od provládních zastánců...

Budou volby "čisté"?

Největší obavy však nyní panují z regulérního průběhu voleb, které budou pod drobnohledem veřejnosti i médií.

Již dříve nařídil Putin umístit do hlasovacích místností bezpečnostní kamery, aby jeho předpokládané vítězství nemohlo být zpochybňováno. Na poctivost hlasování také bude po celém Rusku dohlížet velké množství dobrovolníků - až několik desítek tisíc.

Pokud Putin vyhraje, prodlouží svoji dvanáctiletou nadvládu na Ruskem. Prezidentem byl v letech 2000 až 2008, další čtyři roky pak šéfoval vládě.

gevi ( 3. března 2012 20:46 )

I kdyby se vaše přitroublé vtipkování naplnilo, proč by neměl zvítězit, když si ho naprostá většina Rusů přeje. To má Putin prohrát, protože se nějakých 10 -15%proti?

marais ( 3. března 2012 19:05 )

Psali :že je v Rusku na 300 tis.zahraničních pozorovatelů včetně novinářů?JE TO VŮBEC NORMÁLNÍ, TAKHLE SE JIM DO TOho MONTOVAT? Prý organizují předem odpor proti výsledkům voleb.

vary ( 3. března 2012 14:10 )

Rusáci, stejně dementoidní národ jako Američani.

marais ( 3. března 2012 11:40 )

Držím palce, at Putin vyhraje.. jakou změnu by asi Rusové chtěli ? to jsou jen kecy cizích novinářů.

jiriforman ( 3. března 2012 06:57 )

Takového prezidenta by jsme tady taky potřebovali.

Zobrazit celou diskusi