Neděle 5. května 2024
Svátek slaví Klaudie, zítra Radoslav
Oblačno, déšť 21°C

Rusko proti Putinovi: V ulicích Moskvy vytvořily tisíce demonstrantů řetěz

Autor: ČTK, lm - 
26. února 2012
16:59

Několik tisíc obyvatel Ruska dnes vytvořilo v Moskvě lidský řetěz na protest proti chystanému návratu Vladimira Putina do Kremlu. Opoziční akce "velký bílý kruh" požaduje poctivý průběh voleb. V ruské metropoli se však sešli i zastánci předpokládaného nastávajícího prezidenta.


Lidský řetěz z demonstrantů proti Vladimíru Putinovi se semkl asi 40 minut po plánovaném začátku akce. Podle organizátorů k tomu bylo zapotřebí 34.000 lidí, policie se prý dopočítala "jen" 11.000 účastníků...

Protestující Rusové se pro tuto příležitost, podobně jako na dřívějších opozičních demonstracích, ozdobili bílými stužkami, symbolizujícími konec "politické zimy" v Putinově éře.

"Takové úsměvy si za peníze nekoupíš," prohlásil jeden z účastníků v narážce na Putinova obvinění, že prý protivládní demonstranty platí Západ. Auta projíždějící po okruhu a ozdobená rovněž stuhami troubila klaksony na pozdrav demonstrantům. Příště prý na řadě bude moskevská okružní dálnice, aby režim vyslyšel požadavky na liberalizaci poměrů.

Putin má rád všechny?

Protiváhu k akci měly představovat Putinovy portréty, které se objevily na přilehlých budovách. Několik set prokremelských mládežníků také pochodovalo po jednom z bulvárů se skandováním "My jsme pro Putina" a rovněž rozdávali srdíčka s nápisem "Putin má rád všechny" a stuhy v barvách ruské trikolóry.

Stávající premiér Putin sice od prosincových parlamentních voleb čelí bezprecedentní vlně protestů, ale všeobecně se předpokládá, že po březnových prezidentských volbách se opět vrátí do nejvyšší funkce, kterou zastával již v letech 2000 až 2008.

billgates1 ( 27. února 2012 11:10 )

Rusáci Putina potřebují jako sůl-jedině on je udrží a uzdě-jinak panbůh s náma!!! Musí mít z někoho strach a respekt....a on je ten pravý!Někoho takového bychom potřebovali i my-aby tady udělal pořádek(s politiky,romy,korupcí atd)

kn16ht ( 27. února 2012 10:22 )

Čistá proamerická taktika že? Někdo se nám nelíbí a nespoluprauje s námi, tak zemi napadneme, odpráskneme odpůrce a vyhlásíme se nositeli míru. Dokud bude Putin u moci bude Rusko svobodnější než naše "svobodná" prozápadní Evropa

kn16ht ( 27. února 2012 10:19 )

Zajímavé. Proč by většina Rusů nemohla chtít Putina? Pro Rusko dělá dobře a hlavně neleze zápaďákům do ***e. A nejlepší je, že oni s usmívají, když Putin řekne, že ty demonstrace podporuje Západ, ale když oni tvrdí, že ti co dělají demonstrace na podporu Putina, že většina tam není dobrovolně, tak to má být jako pravda jo? Hlavně na řetěz bylo potřeba 35 000 lidí a zajímavé je , že prý jich bylo "jen" 11000.

gevi ( 26. února 2012 20:22 )

Putin konzolidoval zemi, kterou do rozvratu dovedl opilec Jelcin. Většina Rusů si toho je vědoma a nějaké tisíce naprosto nic neznamenají - nehledě na to, že je to velmi různorodá směsice bez jednotného cíle. Demokracie je založena na vůli většiny.

gevi ( 26. února 2012 20:19 )

80% Rusů je pro Putina.

Zobrazit celou diskusi