Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Rok po tsunami: Mladá matka zpět na místě hrůzy

Yuko se se svým synem po roce vrátila na místo tragédie
Yuko se se svým synem po roce vrátila na místo tragédie  (Autor: profimedia.cz)
Autor: ljš - 
3. března 2012
08:00

Vyděšená žena zabalená do deky hledící do dálky -  fotografie, která se stala symbolem tragického zemětřesení v Japonsku v roce 2011. Zoufalá Yuko Sugimoto (29) se bála, že jí krom jejího domova ničivá vlna tsunami sebrala i jejího syna. Za dva dny ho ale naštěstí našla. Rok po tragédii se oba vrátili na místo neštěstí.

Malý Raito byl v okamžiku, kdy tsunami na oblast Ishinomaki udeřila, ve školce nedaleko svého domova. Když se Yuko dozvěděla, že místo, kde školka stojí, zaplavila tsunami, okamžitě se tam rozjela autem. Silnice ale byly tak zničené, že musela vůz obrátit.

Druhý den se na místo vrátila společně s manželem Harunorim (37). Naskytl se jim úděsný pohled. Z budovy školky, zbyly jen trosky a po dětech nebylo ani památky. Ptali se dobrovolníků, kteří už tam uklízeli vzniklou spušť, ale každý jim tvrdil něco jiného. Někdo, že děti byly zachráněny, někdo, že je smetla vlna. Rodiče Raita byli zoufalí.

Samozřejmě stále doufali, že je jejich syn naživu, ale teprve třetí den po katastrofě měli jistotu. Dozvěděli se, že čtrnáct pracovníků vyvedlo děti na střechu a záchranáři je pak převezli na univerzitu, kde rodiče své ztracené dítě také našli.

Rok po katastrofě se na místo vrátila s úsměvem, a to i přesto, že kvůli tsunami přišla o všechen majetek a hlavně o dům, který s manželem před pěti lety postavili. A ještě jedna věc se změnila... "Vždycky jsem milovala moře. Od té doby, co nás smetla tsunami, jsem do něj ale nevlezla. Chci zůstat v Ishinomaki, ale hodně daleko od moře," řekla Yuko novinářům.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi