Středa 1. května 2024
Dnes je Svátek práce, zítra Zikmund
Polojasno 22°C

Střelba na česko-rakouských hranicích: Kdo střílel a kolikrát?

Autor: Vlaďka Hradská, Kjos - 
2. března 2012
16:11

Obvinění z pokusu o vraždu se dočkali dva útočníci (32,37) z Frýdecko-Místecka, které policejní hlídka přistihla při vykrádání free shopu na česko-rakouských hranicích. Zloději měli na policisty zaútočit různými zbraněmi. Ti odpověděli střelbou ze služebních pistolí. Vyšetřování případu ale rozhodně není u konce, zůstává několik nejasností.

Po střelbě zůstali na místě 2 zranění policisté, z toho 1 těžce a zraněný lupič. Druhého dopadli policisté o několik hodin později v Rakousku. Dvojici z Moravy teď hrozí za zlodějskou výpravu na jih Čech až 18 let vězení, případně výjimečný trest!

Kromě pokusu vraždy se oba muži zpovídají i z krádeže a poškození cizí věci. K incidentu došlo uprostřed lesů. Tříčlenná policejní hlídka překvapila dva muže v kuklách ve chvíli, kdy nakládali do kufru aut kradené zboží. Podle vyšetřovatelů zloději nereagovali na výzvy policie, aby se vzdali.

„Místo toho, v úmyslu zmařit policejní zákrok a zakrýt svoji trestnou činnost i s úmyslem usmrtit policisty, na ně zaútočili. Zakročující policisté utrpěli zranění, která je ohrožovala na životech,“ řekl jihočeský policejní mluvčí Jiří Matzner. Podle jeho slov je zraněný pachatel v nemocnici a policisté navrhli jeho vazbu. Stejný osud čeká i jeho parťáka, který zůstává zadržen v Rakousku, než se oficiálně vyřídí jeho vydání do Česka. To může trvat i několik dní.

Jak se střelba přesně odehrála?

Generální inspekce, která případ šetří, má teď ale před sebou těžký úkol – zjistit, co přesně se na malém plácku před obchodem vlastně odehrálo. V případě je totiž příliš mnoho nejasností!

 

1) Jak zákrok probíhal – Podle nepotvrzených informací Blesku se 2 policisté snažili zpacifikovat mladšího ze zlodějů. Ten ale uprchl do Rakouska. Další policista zápasil s druhým zlodějem a byli oba při tom byli zraněni.

2) Kdo střílel – podle policie zloději zaútočili na policisty „zbraněmi“. Jednou z nich byla sekera. Jestli ale měli i střelnou zbraň, stále není jisté. Ta se totiž ještě nenašla. Jasno bude až po provedení balistické expertízy.

3) Jaká jsou zranění – policie pouze uvedla, že byla různého druhu. Podle informací Blesku má například jeden z policistů prostřelenou nohu. Jestli k tomu došlo při zápase s pachatelem, nebo ho zasáhla odražená kulka, nebo skutečně stříleli zloději, vůbec není jasné.

4) Kolik bylo pachatelů – policie mluví o 2 pachatelích. Vzhlede k profesionálnímu provedení vloupání mohli mít komplice. Této verzi nahrává i původní informace rakouských policistů, že pachatelé byli nejméně tři. Pokud by tomu tak bylo, je stále na útěku.

hofihofi ( 2. března 2012 19:05 )

Ta zenska uz je magor ona se plete do letectvi, do zakroku pcr do vseho a jeste tak stupidne ze to az buci. Policejni inspekce je povinna ze zakona prezkoumavat kazdy zakrok policistu, kdy byla pouzita strelna zbran, to je predpis a zakon o policii.

blooroses ( 2. března 2012 18:34 )

A co se ti nezdá? Policajti každou chvíli něco zvoraj. Má jim to snad procházet? Nemaj si toho odpovědný místa všímat? Chceš tu Divokej západ se samozvanejma šerifama, co tu budou vládnou železnou pěstí, ne podle zákona, ale podle vlastních zásad a ke svýmu vlastnímu prospěchu?

blooroses ( 2. března 2012 18:27 )

Kapku moc nejasností a protichůdných informací z různých stran Včera například v televizi říkali, že jeden lupič hned uprchnul (později byl chycen v Rakousku)9 a bránil se jenom ten druhý, co zůstal na místě. Jestli oni se zas ti naši šikovní kluci policajtský nevystříleli sami mezi sebou a teď se to nesnažej na někoho hodit

dobrotka ( 2. března 2012 18:03 )

To uz je na palici - pokazde prezkoumavat policejni zakrok!

Zobrazit celou diskusi