Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Unikátní transplantace rukou a nohou: Tělo je nepřijalo, pacient zemřel

Unikátní operace pod vedením chirurga Murata Tuncera (vpravo) se nezdařila
Unikátní operace pod vedením chirurga Murata Tuncera (vpravo) se nezdařila  (Autor: facebook.com)
Autor: ČTK, Kjos - 
27. února 2012
22:44

Turečtí chirurgové o víkendu pustili do světa zprávu, že se jim povedlo pacientovi transplantovat najednou všechny čtyři končetiny. Jenže v pondělí vyšlo najevo, že unikátní operace se nezdařila. Tělo ruce ani nohy nepřijalo a končetiny musely být odstraněny. Podle posledních informací pak pacient zemřel na pooperační komplikace.

Unikátní operace proběhla v Ankaře v nemocnici Hacettepe. Zákrok začal v pátek a trval 20 hodin. Více než 50 lékařů pod vedením Murata Tuncera postupně přišilo pacientovi obě ruce i nohy.

"Při tak rozsáhlém zákroku se pacientovi změní více než 50% těla," popsal operaci Murat Tuncer.

Jenže unikátní operace má neúspěšný konec. V neděli byla nejprve odstraněna operovanému muži jedna noha, kterou nepřijal kardiovaskulární systém pacienta. Poté mu byly odňaty zbylé tři transplantované končetiny z důvodu nových metabolických komplikací, uvedla v prohlášení nemocnice.

"Náš pacient je nyní na intenzivní péči. Kritický proces stále probíhá," dodala nemocnice bez dalšího upřesnění. O několik hodin později pak média přinesla zprávu, že pacient na pooperační komplikace zemřel.

Podobná operace se již jednou nezdařila

Čtyřnásobná transplantace následovala poté, co se v lednu v jiné turecké nemocnici úplně nezdařila trojitá transplantace končetin. Lékaři sice úspěšně přišili pacientovi obě ruce a jednu nohu, tu ale museli poté znovu amputovat kvůli nekompatibilitě tkání, uvedla agentura AP.

gogo ( 28. února 2012 12:49 )

Nemusím nic vědět o transplantační chirurgii abych věděl, že transplantovat najednou všechny čtyři končetiny je naprostý nesmysl z mnoha důvodů ... Chápu chirurga, který se chtěl proslavit za každou cenu, ale muselo to bohužel dopadnout tak, jak to dopadlo ...

popocatepetl ( 28. února 2012 11:24 )

Co se vám na tom nezdá? Dokonce je to i gramaticky správně a se správnou interpunkcí.

popocatepetl ( 28. února 2012 11:21 )

Žádný blábol, to jen vy nic nevíte o transplantační chirurgii. Samozřejmě nejsou všichni najednou u stejného operačního stolu! Někdo přece musí také odpreparovávat končetiny dárce.

popocatepetl ( 28. února 2012 11:19 )

Několik milionů lidí dnes žije s kardiostimulátory. Určitě jich několik máte i ve svém okolí. začínalo to ale stejně a kdyby lékaři (a technici) nenašli postupně cestu, jak dělat takové operace s vysokou mírou úspěšnosti, dodnes by miliony pacientů odcházely předčasně na srdeční arytmie. Důstojně? Moc důstojná taková smrt také není. (Tento pacient by navíc pravděpodobně žil dlouho - ale co je to za život bez všech končetin?)

popocatepetl ( 28. února 2012 11:16 )

Zobrazit celou diskusi