Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Nelson Mandela v nemocnici: Bojovník za lidská práva trpí velkými bolestmi

Autor: simao, ČTK - 
25. února 2012
12:02

V nemocnici v Johannesburgu skončil bývalý prezident JAR a zarputilý bojovník za lidská práva Nelson Mandela. Ve svých úctyhodných třiadevadesáti letech ho skolily velké bolesti v břišní oblasti, již před časem musel být hospitalizován s plicními problémy.

Známý jihoafrický politik, bojovník proti rasové diskriminaci a držitel Nobelovy ceny Nelson Mandela (93) byl v Johannesburgu převezen do nemocnice.

Díky velkým bolestem v břišní oblasti bylo nutné vyhledat lékařskou péči. Zdravotní komplikace má Mandela již delší dobu, do nynějška však nikoli vážnějšího rázu. Před časem byl ale hospitalizován i kvůli plicním problémům.

Mandela se v roce 2004 stáhl z veřejného života do ústraní. O jeho problémech informovala kancelář současného prezidenta JAR Jacoba Zumy.

Za svůj život již musel Mandela překonat nejeden problém. Celých 27 let dokonce strávil ve vězení. Ve svém přesvědčení a boji za práva černošského obyvatelstva a proti vládní politice tzv. apartheidu však nepolevil. V roce 1994 se pak stal prvním prezidentem Jihoafrické republiky, zvoleným všemi obyvateli JAR bez rozdílu barvy pleti.

doktorsafranek ( 25. února 2012 20:32 )

No, našinci tam děkali většinou dozorce na plantážích a to s důtkama. Já jsem tam nikdy nebyl, ale kámoši z Brna prý těma důtkama řwezali černochy, co tam zejvali za dělnický peníze

mandat ( 25. února 2012 16:42 )

Z politickych duvodu mel domaci vezeni. V kriminale sedel za sveou kriminalni cinnost.

mandat ( 25. února 2012 16:41 )

Mandela mel domaci vezeni.Sedel doma,nudil se a delal deti.Nebo si myslite,ze sve deti nasekal v kriminale ??????????? Vse je jen propaganda.

pandrhola ( 25. února 2012 16:40 )

Správně !!!!!!!!!!!!!!!

mandat ( 25. února 2012 16:39 )

Rekl Vam ten mily a vtipny clovek,proc v jeho zemi pred jeho zvolenim prezidentem bylo 7 milionu negramotu a ted je jich uz 10 milionu? A kam se podely vsechny ty miliony,ktere dostal od USA a celeho sveta? Kam dal tech 80 milionu,co mu dal v r 1984 M. Jackson ???????? A pochlubil se Vam za co byl poprve v base? Za to,ze terorizovali farmare a zabijeli jejich male deti.

Zobrazit celou diskusi