Neděle 5. května 2024
Svátek slaví Klaudie, zítra Radoslav
Oblačno, déšť 21°C

To je budoucí německý prezident: Gaucka podporuje vláda i opozice

Novým německým prezidentem bude Joachim Gauck
Novým německým prezidentem bude Joachim Gauck  (Autor: Reuters)
Autor: ČTK, ljš - 
19. února 2012
21:59

Německá vládní koalice a dvě nejsilnější opoziční strany nominují na prezidenta bojovníka za občanská práva v bývalé NDR Joachima Gaucka. Oznámila to dnes večer kancléřka Angela Merkelová. Gauckovo zvolení je tak jisté, neboť tyto strany disponují absolutní většinou hlasů ve Spolkovém shromáždění, které německého prezidenta volí.

Gauckovo zvolení je tak téměř stoprocentní, protože tyto strany disponují absolutní většinou hlasů ve Spolkovém shromáždění, které německého prezidenta volí.

Gauck se stane nástupcem Christiana Wulffa, který po několika korupčních skandálech rezignoval. Ještě jako premiér spolkové země Dolní Sasko byl zřejmě napojený na vlivné podnikatele. Užíval si s nimi bezplatné dovolené. Jeden z nich mu prý poskytl podezřelou půjčku na byt.

mjenkee ( 20. února 2012 01:09 )

Plně s Vámi souhlasím Ale v podstatě je to jedno. Stejně v Německu president je jen figurkou a jeho pravomoci jsou velmi omezené... I když je pravdou, že v 72 letech má být doma a ne srát se zápaďákům do politiky... Ale to je typické DDR. Kde nemůže čert, pošle ženskou. Pokud ženskou bolí hlava, pošle Osi (dederóna)

Zobrazit celou diskusi