Sobota 4. května 2024
Svátek slaví Květoslav, zítra Klaudie
Oblačno, déšť 19°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Týrání seniorů v Chomutově: Mučili je hlady

Stacionář Naděje 2000 skončil s hanbou
Stacionář Naděje 2000 skončil s hanbou  (Autor: Helena Lacinová)
Autor: lac - 
17. února 2012
20:26

Chomutovský soud včera pokračoval v dokazování týrání seniorů v soukromém stacionáři Naděje v Chomutově. Klienti dostávali málo jídla. Tři rohlíky museli stačit padesáti lidem. Personál seniory nechával pomočené, neposkytoval jim lékařskou pomoc. Ženu se zlomenou páteří nechal bez pomoci týden, starého muže zapomněl při otevřeném okně nahého.

Z toho obžaloba viní zřizovatelku Jaroslavu Lochařovou (51) a Šárku Hatašovou (42), vedoucí  sestru tohoto zařízení hrůzy. Na veřejnosti se přitom prezentovalo jako zařízení se zvláštní péčí pro lidi s Alzeihamerovou chorobou. O takto nemocné lidi, seniory se stařeckou demencí vyžadující odborný personál se starali zaměstnanci bez vzdělání. U soudu včera vypovídal pečovatel kuchař-číšník. Odborné vzdělání neměla ani rehabilitační sestra.

„Překvapilo mě, že rehabilitační sestra nemá žádné vzdělání. U tohoto zařazení je to obzvlášť nutné,“ vypovídala včera u soudu Miroslava L. (29), která ve stacionáři absolvovala praxi ergoterapeutky k diplomové práci, přičemž popisovala další šokující události. Upozornila na pomočenou seniorku, jejíž plína prosakovala na židli a žádala její přebalení.

Bylo mi řečeno, že až odpoledne,“ uvedla mladá žena. Po ní přišel vypovídat pečovatel, který v Naději pracoval od listopadu roku 2007 do dubna 2010. Předsedkyně senátu i obhájkyně mu musely opakovaně pokládat otázku, aby ji byl schopen pochopit. Vyšlo najevo, že jeho jediným vzděláním je kuchař-číšník. Prozradil, že s touto kvalifikační vyzbrojí pracuje jako pečovatel u obžalované Hatašové.

Ta si přes závažnou obžalobu bez skrupulí otevřela své zařízení se stejným zaměřením jako byl stacionář Naděje 2000, který s hanbou skončil. Obě obžalované  vinu odmítají. Další soudní dokazování jejich viny bude probíhat v dubnu.

pgga ( 18. února 2012 04:44 )

Presne tak pejsane...obavam se ale ze "pribuzni..rodima"..to asi tak nejak nesledovali..tedy nebyl bohuzel zajem. Jinak..co takto statni kontroly?..Nic? Jenze....co si myslis ze zrudy dostanou?,,,V CR jak to sleduji tak asi podminku

defakto ( 18. února 2012 00:18 )

Prý stacionář Naděje , takový vznešený název a on to byl spíš vyhlazovací koncentrák ! To už nikdo nekontroluje co se děje v takovýchto zařízeních ?

queens2 ( 17. února 2012 23:24 )

souhlas , zavřít vedení do stejného zařízení aby s nimi tak to jednal někdo jiný, jsou to prasata v lidském převleku !!!!!!!!!!!!!!

blondyna77 ( 17. února 2012 21:47 )

Souhlasím s Vámi.Je to hnus.Co se to děje?Jak někdo může tolik ublížit?!Každý den čtu jak jsou týrané děti,senioři...Den co den je plno znásilněných a zavražděných. Tresty za týrání,vraždy atd. jsou dle mého názoru moc mírné.

anka ( 17. února 2012 21:11 )

hnus

Zobrazit celou diskusi