Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Poláci truchlí: V bílé rakvi pochovali malou Magdu (†0,5)

Autor: simao - 
15. února 2012
17:52

Bartoloměj Wasniewski se naposledy rozloučil se svou dcerkou Magdalenkou (†0,5). A spolu s ním i další obyvatelé polského městečka, které si zažilo jednu pořádnou tragédii, završenou pohřbem nebohého miminka v bílé rakvi. Mezitím však Magdinu matku, která podle některých spekulací může za smrt své dcery, propustili z vězení.

Dramatické chvilky v polském městě Sosnowiec vystřídal smutek. Pohřeb šestiměsíční Magdy uzavřel tragédii, ze které se řada lidí jen těžko oklepává. Se svou dcerkou se loučil i zničený otec Bartoloměj s morální oporou v podobě svých rodičů a blízkých příbuzných.

V černém kabátu jen smutně přihlížel, jak do rodinné hrobky mizí bílá rakev s tělíčkem jeho šestiměsíční dcery. Delší život jí bohužel nebyl dopřán.

"Ať vás smrt Magdy naučí tomu, aby ve vás bylo víc lásky," pronesl ve středu odpoledne v tamním kostele sv. Josefa otec Domagala. Lásky, která se nebohému miminku nejspíš nedostala. Za tónů písně Ave Maria se pak pozůstalí rozešli do svých domovů.

Matka se pohřbu nezúčastnila, pustili ji však z vězení

Nejprve to vypadalo na únos malého nemluvněte za bílého dne. Magdina matka Kateřina se o tom alespoň snažila přesvědčit veřejnost.

Postupně však vycházelo najevo, že věci nemusí být takové, jaké se na první pohled zdají. Únos totiž nafingovala samotná matka - lhala o něm, aby zakryla, že jí dcerka zemřela doma po pádu na zem. Zakopala proto tělíčko Magdy na zdánlivě bezpečném místě, které však policie nakonec objevila...

Byla to nehoda nebo vražda? Vyšetřování ani jednu z variant definitivně nepotvrdilo. Ukázalo se však, že Magda byla neplánované dítě, na které jeho mladá matka nebyla připravená. A právě problematika nechtěných početí se v souvislosti s tímto smutným případem začala v katolickém Polsku opět skloňovat.

Středečního pohřbu se pak Kateřina W. nezúčastnila, i když se o tom chvíli v polských médiích spekulovalo. Z Katowického vězení ji však v ten samý den pro nedostatek důkazů skutečně propustili. Vyšetřována nyní bude na svobodě.

njanja ( 15. února 2012 18:16 )

boze, chudatko dieta.... tento pripad je ako cez kopir s tym o Simonke http://krimi.cas.sk/clanok/171971/simonka-3-je-mrtva-jej-telicko-museli-zachranari-vypilit-z-konarov .html

Zobrazit celou diskusi