Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Aféra Clintona s Monicou Lewinsky: Jak to bylo doopravdy?

Autor: INT, ljš - 
14. února 2012
11:26

Přiznat, nebo nepřiznat? Tuhle záludnou otázku musel v roce 1998 tehdejší americký prezident Bill Clinton velmi zvažovat. Stážistka Monica Lewinská (23) ho totiž obvinila ze sexuálního obtěžování. Nový americký dokument se nyní snaží poodhalit, co se za dveřmi Bílého domu opravdu dělo.

Bill Clinton se velmi zdráhal o své aféře s Monicou Lewinská mluvit na veřejnosti, odrazovala ho totiž už reakce jeho spolupracovníků, kteří byli jeho poměrem s třiadvacetiletou stážistkou velmi zděšení. Právě z tohoto důvodu pronesl velmi záhy slova, která ho později málem stála prezidentské křeslo: "Nikdy jsem s touto ženou neměl sexuální poměr."

Skandál se ale rozletěl napříč všemi médii a Clinton tak musel řešit, jak se má k věci postavit. Kontaktoval proto odborníka na veřejné mínění Dicka Morrise. "Od chvíle, kdy jsem se dostal do Bílého domu, jsem musel své tělo vypnout. Mám tím na mysli sexuálně... Ale s touhle dívkou jsem selhal. Neudělal jsem to, co říkají, že jsem udělal, ale asi jsem udělal dost na to, abych teď nemohl prokázat svou nevinu," přiznal mu tehdy Clinton.

Morris tehdy udělal bleskový průzkum veřejného mínění a poradil Clintonovi, aby se přiznal. "Nevěru vám odpustí snadno, ale to, že jste jim lhal, daleko hůř," radil mu.

Clinton se proto rozhodl jít s pravdou ven a přiznal, že měl s Monicou Lewinsky orální sex a označil svůj poměr za chybný a nevhodný. "Je mi hluboce líto všeho, co jsem udělal jak slovy, tak činy. Nikdy jsem neměl uvést v omyl svou zemi, Kongres, přátele a svou rodinu," kál se tehdy Clinton.

Aféra ho nakonec málem stála funkci, protože jako teprve druhý prezident v americké historii musel čelit tzv. impeachmentu, tedy procesu, ve kterém může být prezident odvolán. Svou pozici si ale nakonec, také díky své velké popularitě, udržel.

dobrotka ( 15. února 2012 17:02 )

Je videt, ze o pripadu zhola nic nevis

turan ( 14. února 2012 17:51 )

Kruci ,tiež by som ju natvrdo...a nie len orál!

decathlonova-matka ( 14. února 2012 14:53 )

budiž mu omluvou,že nebyl ani první,ani poslední prezident,který takto ujel.A když se člověk na ty podvedené manželky podívá,tak se jim ani moc nediví,že paní Lívie

jiriforman ( 14. února 2012 14:34 )

No, to je taky po vzoru demokracie z Ameriky.

hofihofi ( 14. února 2012 14:03 )

vydirat pro cestinarskou hlidku

Zobrazit celou diskusi