Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 22°C

Alžběta (18) schválně šířila HIV: Nechraněným sexem a třísněním krve

Těhotná 18letá Alžběta schválně šířila HIV a žloutenku. Od soudu za to dostala 2,5 roku - ilustrační foto
Těhotná 18letá Alžběta schválně šířila HIV a žloutenku. Od soudu za to dostala 2,5 roku - ilustrační foto  (Autor: profimedia.cz)
Autor: Jitka Pecharová - 
25. ledna 2012
15:57

Pestrý život má za sebou Alžběta D. (18) z Hradecka. Dětství prožila v pasťáku, předčasně poznala sex, už jako dítě fetovala, v 15 se nakazila HIV a žloutenkou, léčila se na psychiatrii. Teď má před porodem, který se ale odehraje ve vězeňské nemocnici. Dostala totiž 2,5 roku vězení

Až do vězení to dotáhla mladá nositelka žloutenky typu C a HIV viru po oznámení pracovníků azylového Domu na půli cesty v Pardubicích, kde loni žila krátce po odchodu z výchovného ústavu.

Alžbětu D. na ubytovnu přijali, i přes její onemocnění a posudek agresivní problémové dívky. „Měla v něm, že plivala na ostatní, a po zdi roztírala krev,“ přiznala pracovnice Domu na půli cesty.

I když dívka jako mladistvá dokonce dostala podmínku za šíření nemoci, na ubytovně se seznámila s mladíkem, kterému o svém zdravotním stavu neřekla a měla s ním desítky nechráněných pohlavních styků. Muž se o její nemoci dozvěděl až během vyšetření na hygienické stanici. Dosavadní testy naštěstí měly negativní výsledek.

Alžběta D. skončila po zatčení ve vazební věznici, ze které poslala soudu dopis s žádostí, aby její byl případ projednán vzhledem jejímu stavu bez ní. Přiznala se a svého činu litovala. Za necelý měsíc očekává narození chlapečka, na kterého se těší. „To mateřství ji změnilo. Chce bydlet u tety a vést řádný život,“ řekl Alžbětin obhájce.

Soudce uvěřil tvrzení dívky, že se chce polepšit, a proto jí dal mírný trest, i když Alžbětě D. původně hrozilo až 12 let vězení. „Je to pro ni poslední šance, aby našla smysl života,“ řekl soudce. Na závěr přiznal, že se ve své 30leté praxi s podobným případem ještě nesetkal.

street ( 24. března 2012 10:01 )

tonny44

mjenkee ( 26. ledna 2012 00:35 )

Virus HIV se na plod nepřenáší, pokud je rozeno císařským řezem (v ČR u HIV pacientek povinnost), ...ale to byste měl vědět...

mjenkee ( 26. ledna 2012 00:32 )

Nevím, zda Vás k tomuto výroku vede hloupost nebo neinformovanost. Pokud si vyžádáte statistiky počtu onemocnění virem HIV na Slovensku, tak se budete též divit, jaký nárust je tam v poslední době! Pokud je mi známo, hromada Bratislaváků jezdí do Vídně navštěvovat různá zařízení, gay-sauny, veřejné domy či levné sexuální služby... Nárust osob s virem HIV v Blavě je enormní. Toto téma je na Slovensku celkově tabu, v televizi není vůbec vidět reklamu na kondomy či jakoukoliv kampaň na osvětu ohledně HIV popř. AIDS. Jediné, co ukážou je nakažení kluka infuzí v nemocnici. A to ještě poukazuje na šlendriánskou práci zdravotníků. Je to k zamyšlení! Lidé ztratili strach. A když nic neví, tak strach ani nedostanou. Posílám tímto pozdrav na Slovensko s přáním, aby konečně zavládla osvěta a rodiče s dětmi mluvili i na toto téma!

catherin4 ( 25. ledna 2012 19:56 )

Nejak sa ten Aids u vas vo velkom rozmaha, to mate za to ze ***e bez gumy s kadejaky fetackami a individuami. Ani troska zodpovednosti vo vas nie je. Tato kurva zit dlho nebude, ma dve smrtelne choroby, ale kolkych z vas este dovtedy nakazi.

zelena.karkulka ( 25. ledna 2012 19:31 )

slečna se jmenuje Dzurková,psali to na novinkách,takže.....si domyslíte

Zobrazit celou diskusi