Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 23°C

Virus HIV se přenáší i zdravou tkání: Nebezpečí hrozí každému!

Fotografie
 (Autor: internal)
Autor: INT, Lucie Marková - 
23. března 2012
20:10

Vědci z Chicaga přišli s překvapivým objevem. Podle jejich studie se totiž virus HIV přenáší i skrze zdravou tkáň vaginální sliznice. Doposud se předpokládalo, že k nákaze dochází jen v případě nepatrných poranění v oblasti pohlavních orgánů.

Odborníci se doteď domnívali, že pokud je vaginální sliznice zdravá, poskytuje dostatečnou ochranu před virem HIV. Jenže američtí vědci nyní tento předpoklad svými novými výzkumnými metodami vyvrátili.

Vedoucí výzkumu Thomas Hope výsledky objasňuje: "I zdravá tkáň je zranitelná. Předtím jsme si mysleli, že k přenosu dochází při nepatrných poraněních. Nevěděli jsme přesný způsob, jak se HIV na ženy přenáší."

Jedinou účinnou ochranou proti viru je kondom. Ročně se tímto virem nakazí kolem dvou a půl milionů lidí a další dva miliony zemřou na nemoc AIDS, která vzniká následkem poškození imunitního systému virem HIV.

 

llan ( 24. března 2012 09:32 )

nepíšete, odkud jsou vědci (to samozřejmě není důležité), v titulku píšete, že se HIV přenáší kůží, což není pravda (přenáší se skrz kůži, kůže není nositel), a zpráva je to stará přes tři roky: http://www.northwestern.edu/newscenter/stories/2008/12/hopehiv.html. jen pár postřehů.

Zobrazit celou diskusi