Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Exekuce celého majetku Prahy? Může za to úřednice!

Autor: ljš, ČTK - 
23. ledna 2012
12:45

Majetek hlavního města v rukou exekutorů! V ohrožení byl veškerý majetek pražského magistrátu včetně tak známých památek, jako jsou Karlův most, Staroměstská radnice, socha Jana Husa na Staroměstském náměstí nebo Obecní dům. To vše kvůli chybě jedné úřednice, která zapomněla zaplatit dluh 163.000 bytovému družstvu.

Hlavní město podle primátora  Svobody prodalo v roce 2002 Bytovému družstvu U Šárky byty s tím, že družstvo převezme i veškeré dluhy včetně dluhů za neplatiče. Družstvo se proti dohodě ohradilo a obrátilo se na soudy, které rozhodly v jeho prospěch.

Dlužná částka podle Svobody činí 163.306 korun, s připočtením dalších nákladů a poplatků za exekuci se dluh vyšplhal na 205.942 korun.

"Nejde o exekuci typu, že je nařízen prodej majetku hlavního města, v katastru nemovitostí je pouze poznámka, že běží exekuce. Magistrát dlužnou částku ještě dnes uhradí. O postihu úřednice budu jednat s ředitelem magistrátu Martinem Trnkou. Na odpoledne je domluvená schůzka přímo s exekutorem, aby nařízenou exekuci stáhl," uvedl primátor Svoboda.

Politická motivace?

Exekuce, která je podezřele načasována pouhý týden před volbami šéfa pražské ODS, vznikla na základě dluhu 163.000, který na magistrátu vymáhá bytové družstvo Prahy 6. Znovu se tak zdvihá vlna diskuzí o praktikách některých exekutorů.

Nejvyšší vedení magistrátu nebylo o víkendu schopno říci, proč k nařízení exekuce došlo. „Exekuce byla údajně podána v pátek, těsně před koncem pracovní doby katastru, který má o víkendu zavřeno. Je zvláštní, že se podání objevilo právě v tuto dobu a hned v sobotu o tom někdo zavolal do Novy. Ale nic víc o tom nevím,“ řekl včera Blesku primátor Bohuslav Svoboda. „V pondělí ráno se dozvíme, o co jde, a budeme to řešit. A také to samozřejmě urychleně vyřešíme,“ dodal Svoboda.

Právníci: Je to schizofrenie exekutorů, nebo podvod

Právník Jaroslav Ortman, kterého Blesk oslovil, označil kauzu za absurdní: „Tohle už je schizofrenie exekutorů. Setkal jsem se s různými jejich nápady, ale tenhle je nejbláznivější.“ Exekutor si sám vybírá, jakým způsobem pohledávku vymůže, a až potom jde záležitost k soudu. „Jedná se o památky nevyčíslitelné hodnoty. Chtěl bych znát jméno člověka, který to nařídil, tohle už je na stížnost u exekutorské komory,“ uvedl Ortman. „Nelze ani vyloučit, že mohlo být rozhodnuto třeba na základě padělané, tedy podvržené listiny,“ dodal pražský advokát Kryštof Kruliš.

Na majetek hlavního města byla exekuce nařízena i loni na jaře poté, co magistrátní úředníci rok odmítali podat informace o přidělování protekčních "espézetek".

hugu ( 23. ledna 2012 20:13 )

A kdyby byl drahý,tak do toho jdu s tebou půl na půl. Lístky za průlez zajistím na Panenských Ostrovech.

nojasne ( 23. ledna 2012 13:45 )

Jaké upomínky, poté co magistrát pravomocně prohrál soud, měl týden lhůtu na zaplacení. A o soudu jistě věděli, určitě se nechali zastupovala renomovanou právní kaceláří se štědrým honorářem.

dfghjk ( 23. ledna 2012 13:10 )

A na upomínky se taky zapomnělo? To vykládejte vol ovi a ne normálnímu člověku. Všichni lžou jak dyž tiskne a korunu tomu dají novináři, kteří čím větší pí čovina, tím hlasitěji to vytrubují. To jsme to s tou pravdoualáskou dopracovali!

rudyptak48 ( 23. ledna 2012 13:03 )

Ryba smrdí od hlavy, a ta Svobodova nejvíc. Proč nebyla uvalena exekuce nejdřív na jeho majetky, a pokud by to nestačilo, systém padajícího h.o.v.n.a... na jeho podřízené. Tohle je přece ekonomická imunita. Ať naši hlavouni udělají, co udělají, ekonomicky na tom tratí stát. Kdy už konečně bude odpovídat za chyby ten, kdo je právně odpovědný a podle toho honorován?

petsyr ( 23. ledna 2012 13:00 )

To nechápu… to na magistrátu neznaj službu na hlídání katastrálních záznamů? HLÍDAČ KATASTRU - relock.cz ? Ta přímo za vlastníky nemovitostí hlídá záznamy proti nečekaným exekucím a podvodům atd. Nikdo není sám denně schopen hlídat si katastr, jestli mu nezměnili záznamy. Na magistrátu na to maj prý člověka... tak to asi onemocněl, nebo byl na dovolené. []

Zobrazit celou diskusi