Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Ostrava: Nejhorší dopravní kolaps v dějinách

Autor: Ivana Žáková - 
5. ledna 2012
23:06

Severomoravská metropole se připravuje na největší dopravní kolaps všech dob. Kvůli renovaci Svinovských mostů, které jsou páteří celé metropole, čekají Ostravu těžké dopravní komplikace. Obyvatelé i návstěvníci se budou muset od příštího týdne obrnit na více než rok pevnými nervy a zvykat si na ucpané cesty, objížďky a zpoždění autobusů i tramvají.

Přestavba mostů ve Svinově má zpomalit dopravu v Ostravě od třináctého ledna od osmi hodin večer. O tom, kdy přesně začne kompletní rekonstrukce svinovských mostů, se rozhodne v pondělí na kontrolním dni. Stavební práce přijdou na téměř půl miliardy korun a potrvají až do dubna roku 2013. „Komplikace budou větší, než jsme čekali,“ přiznal i náměstek ostravského primátora Aleš Boháč. Příčinou je víc než půlroční zpoždění realizace stavby, způsobené odvoláním společnosti Skanska proti výsledkům výběrového řízení. Původní harmonogram totiž předpokládal v první fázi rekonstrukci komunikací pod mosty, která nyní bude probíhat současně s kompletní přestavbou celého terminálu.

 

Na hraně životnosti

Svinovské mosty jsou nejvytíženější komunikací v celém kraji. Leží na hlavní spojnici mezi centrem města a Porubou a denně tam projede v obou směrech na 45 tisíc aut. Mosty budou ve směru z Poruby na centrum pro individuální dopravu uzavřeny a cestující i řidiči v Ostravě se budou muset přepravovat po některé z objízdných tras.

Kompletní rekonstrukce ale způsobí celou řadu uzavírek a změny v dopravě po celém městě. Řidiči, kteří pojedou po jiných trasách, musejí počítat s kolonami a zpožděním až o třicet minut. Lidé z Poruby by raději měli začít používat hromadnou dopravu. „Čekáme obrovské negativní reakce, avšak Samotné Svinovské mosty jsou však na hraně životnosti a i přes tlak města a kraje stát tuto situaci neřešil,“ řekl náměstek hejtmana Miroslav Novák.

 

Jak budou opravy probíhat

V první etapě se budou rekonstruovat jižní Svinovské mosty. V neuzavřené druhé půlce mostu budou pouze směrem na Porubu dva jízdní pruhy pro běžnou dopravu, ale se sníženou rychlostí. Zároveň tam vznikne třetí jízdní pruh v opačném směru, kde budou jezdit autobusy. V tomto úseku zůstane jen jedna kolej, takže se na ní tramvaje budou muset střídat. Ve druhé etapě se v srpnu začne opravovat druhá půlka mostu, která přinese stejná omezení, ale ve směru z centra do Poruby.

 

Začátek oprav: 13. ledna v 20 hodin

Konec oprav: březen 2013

Cena: 484 milionů korun (100 milionů kraj, zbytek evropské dotace)

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi