Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 23°C

Drama Čechů, obviněných v Zambii ze špionáže: Oslavili silvestr doma! Utekli?

Drama Čechů, zatčených v Zambii za špionáž, pokračuje: Dostali se zpátky do Čech, ale jak? Utekli? (ilustrační foto)
Drama Čechů, zatčených v Zambii za špionáž, pokračuje: Dostali se zpátky do Čech, ale jak? Utekli? (ilustrační foto)  (Autor: Profimedia.cz)
Autor: simao - 
1. ledna 2012
20:10

V zambijském hlavním městě Lusaka zatkla policie trojici českých turistů v říjnu 2011. A obvinila je ze špionáže! Svářeč Michal Vebr (45), technik Jiří Cetel (45) a tesař Jan Coufal (36) museli zaplatit vysokou kauci, aby se dostali po sedmi dnech ve vězení na svobodu. Úřady jim však zabavily pasy, aby neutekli ze země. Na Nový rok se však objevili zčista jasna zpátky v Čechách. Po dvou a půl měsících. A jejich příbuzní nemohli věřit vlastním očím. Že by novoroční zázrak?

Trojice českých turistů si počínala v metropoli afrického státu poněkud nešťastně. Pořizovali si totiž prý fotografie zambijského letiště a kasáren. Právě proto je vyhmátli místní tajné služby a poslali za mříže. Tři běloši, ochomítající se kolem vojenských zařízení, vzbudili pozornost poměrně rychle.

Zastání od ministerstva zahraničí i Klause

Do hry se pak vložilo i české ministerstvo zahraničí, přesvědčené o jejich nevině. A český velvyslanec připomínal: "Všechny snímky byly pořízeny z veřejně přístupných prostor, doslova z ulice."

Na stranu obviněných se postavil dokonce i Václav Klaus! Český prezident poslal do Zambie přímluvu, že Češi neměli v úmyslu provinit se proti zdejším zákonům.

Jenže česká politická reprezentace nedokázala zprvu pomoct. Jakto, že jsou tedy v Novém roce opět doma? Přicestovali prý v utajení... Rodiny třech Čechů však mají jasno - jsou rády, že mají své milé zpátky doma.

Soudní proces v Zambii by s nimi však měl pokračovat i nadále - bez jejich přítomnosti. Je to ale určitě lepší, než aby museli dál pobývat u českého konzula a pravidelně se hlásit zambijské policii. Stále jim však hrozí 25 let vězení!

Nejasné okolnosti návratu: Utekli?

Nikdo ze zainteresovaných však zatím nechce prozradit, jak je to možné, že se dostali zpátky do vlasti. Díky jejich nečekanému návratu se objevili dokonce i spekulace o jejich možném útěku...

Jeden ze "špionů" Jiří Cetel na toto téma pro server iHned.cz pronesl: "Ohledně svého návratu mám své důvody, abych nemluvil."

Na otázku, proč po návratu nikoho nekontaktovali, však přece jen pro TV Nova poznamenal: "Protože jsme se obávali toho, že se nás všichni budou hned vyptávat, jak jsme se dostali domů. Také jsme se potřebovali věnovat svým rodinám, které to těžce nesly."

qqqq ( 2. ledna 2012 08:28 )

Tento článek psal nevzdělaný negramota . Je to hrůza i na Blesk .

jaramila ( 2. ledna 2012 08:04 )

Hlavně aby z toho útěku neměli další malér!?! Stejně nechápu, proč lidem zakazují fotit něco,co mají vystavené venku lidem na očích!?!

patrikpat ( 2. ledna 2012 05:52 )

Přesně tak. Plesk "šetří" a nemůže si dovolit pustit pár tisícovek, aby si sehnal korektora. Už jsem to někde v diskuzích psal, je to čím dál horší. Gramatika není opravdu jejich silná stránka. Toto by měl redaktor veřejného "plátku" zvládnout levou zadní. Nebo doma požádat své děti školou povinné, aby mu opravily hrubé chyby. To je tedy úúúroveň A k těm našim zadrženým - mám rozporuplné pocity. Hlavně by se neměli nechat přemluvit a hovořit o tom, jak se dostali zpět do vlasti a už vůbec ne popisovat podmínky v tamní věznici. Co myslíte?

hofihofi ( 2. ledna 2012 00:51 )

Boze ty si maco, to maji naprasit lidi co jim pomohli k uteku? A fotili si nase letadlo, ktere bylo v africe, ty si neslysel o nasich idiotech za totace co zavirali u nas lidi za spionaz pro to, ze treba si vyfotili kamarada na tanku na Letna pri prohlidce, vsude jsou paka co se chteji vyznamenat v bdelosti, se jen podivej, nebo precti cerne barony a kdyz je v te africe zabasli, tak si neco vymyslet museli, nemuzou priznat ze maji vojaky a uredniky primitivy

paralenka ( 1. ledna 2012 23:53 )

S jedinou výhradou - třech je OK, pravidla povolují tvar tří, třech ...mně se také nelíbí, ale narazila jsem na to při práci na korekturách, stále jsem měla tendenci to opravovat, nicméně je to tak. Ostatní chyby jsou ostudné, vrátit na I. stupeň ZŠ toho, kdo takovou věc slátal.

Zobrazit celou diskusi