Čtvrtek 2. května 2024
Svátek slaví Zikmund, zítra Alexej
Oblačno 22°C

Tři Čechy zatkli v Zambii za špionáž: Svářeče, technika a tesaře

Africká Zambie je chudá typicky rozvojové země. má o něco málo méně obyvatel než Česká republika
Africká Zambie je chudá typicky rozvojové země. má o něco málo méně obyvatel než Česká republika  (Autor: Blesk archiv)
Autor: INT, vk - 
22. října 2011
19:29

Turisté, nebo špioni? Policie v zambijské metropoli Lusaka zatkla trojici Čechů. Zatímco krajané tvrdí, že si pouze fotografovali zajímavé objekty, policisté jsou přesvědčeni, že si pořizovali náčrtky vstupu do kasáren a na vojenskou leteckou základnu. Kvůli tomuto obvinění už Češi stanuli v pátek před soudem.

Trojici krajanů, kterou tvoří svářeč Michal V. (45), technik Jiří C. (45) a tesař Jan C. (36), určila soudkyně kauci ve výši deseti milionů kwach (v přepočtu asi 36 tisíc korun). Po jejím zaplacení byli muži puštěni na svobodu. Museli ale odevzdat úřadům svoje pasy, aby nemohli opustit zemi. Byli také nuceni najít dva zambijské ručitele, jednou týdně se musí hlásit na policejní stanici v Lusace a musí být známo jejich současné místo pobytu v Zambii. Případ bude podle listu Zambia Daily Mail řešit nejvyšší soud. Kasárny a vojenské základny jsou podle listu budovy, které by mohly přímo nebo nepřímo využít cizí mocnosti.

Příbuzný jednoho z trojice obviněných ČTK řekl, že Češi přijeli do Zambie na týden jako turisti z JAR, kde jsou na služební cestě. Podle něho si jako běžní turisté fotografovali různé objekty ve městě.

Zavřeli je, když si fotili letadlo na letišti

Zadrženi byli při fotografování letadla na letišti a místní úřady pak ve fotoaparátu objevily další snímky, které by podle nich mohly sloužit pro špionážní cíle. Jak ale už někteří upozornili, všechny budovy v Lusace se dají velmi rychle a jednoduše prozkoumat pomocí vyhledávače Google a není zapotřebí si tajně vytvářet jakékoliv jejich nákresy.

„Zambie nemá vládu a je tam boj mezi tajnými službami. V takových situacích se vždy hodí, když objevím nějakého vnějšího nepřítele. Na to ti kluci doplácejí. Snažíme se je z toho dostat, před dvěma dny to vypadalo nadějně, teď se tam ta služba zašprajcovala. Velvyslanec i konzul se snaží těm lidem pomoct, eventuálně budeme muset přistoupit i k dalším krokům,“ řekl včera ČTK ministr zahraničí Karel Schwarzenberg.

Ve vězení nedostávali jídlo ani vodu

Další vývoj očekává české ministerstvo příští týden. Trojice se nyní vzpamatovává z pobytu za mřížemi, během nějž vězni nedostávají jídlo ani pití. Mužům, kteří byli zadrženi koncem uplynulého týdne, nosil potraviny a nápoje český konzul. Složil za ně i kauci.

Podle zahraničních médií všichni tři pracovali v JAR pro nizozemskou firmu specializující se na montáže výstavních prostor.

kabe ( 23. října 2011 12:48 )

Ale prej objevili diamanty! Mozna proto se tam tak hrnou asijsti 'spoluplanetnici' i kdyz se tomu Zambijci brani zuby nehty!

kabe ( 23. října 2011 12:45 )

No o tech prisnych zakonech by jsem si dovolila trosku zapochybovat, ono to je spis tak, ze pohled pres bankovky tu prisnost ponekud zmirnuje. A take v ramci podporovani zamestnanosti je tam potreba mit mistniho prostrednika na vse, zvlaste na zarizovani zalezitosti na uradech. Nemusim asi zduraznovat, ze zadny pevny cenik jsme v zivote nevideli. Ale je pravda, ze si clovek musi dat pozor, protoze ted se mi stalo v Maroku, ze me napomenuli vojaci pred kralovskym palacem, ze se nesmi zadna kralovska sidla fotit, ale obeslo se to bez zatykani, jen jsem proste tu fotku musela ze sveho fotaku pred zrakem vojaka vymazat a bylo to. Priste jsem si proste dala pozor. Ostatne tam nikde nebyla cedule ani napis, ze se fotit nesmi.

bersimalinecka ( 23. října 2011 12:41 )

nějak jim skřípe demokracie- že by mělo nastoupit NATO a jo voni nemaj ropu

kabe ( 23. října 2011 12:37 )

To urcite pseanglicky, hlavne neverici Tomase a anonymni stouraly. Ale chapu Vas, duveruj, ale proveruj. Jen skoda, ze se sem nedaji ty fotky nejak 'prilipnout' udelala by jsem to hned, jen z letiste jich mam asi 8. Ale ted me napada, ze by jste me pak pravdepodobne narkl z fotomontaze, protoze internet snese vse. Jenze, ja nejsem bulvar a tudiz nemam takove 'mlzeni' zapotrebi, aby jsem si zvysovala prijem. Jinak Vas zdravim z Londyna, krajane!

kabe ( 23. října 2011 12:35 )

To urcite pseanglicky, hlavne neverici Tomase a anonymni stouraly. Ale chapu Vas, duveruj, ale proveruj. Jen skoda, ze se sem nedaji ty fotky nejak 'prilipnout' udelala by jsem to hned, jen z letiste jich mam asi 8. Ale ted me napada, ze by jste me pak pravdepodobne narkl z fotomontaze, protoze internet snese vse. Jenze, ja nejsem bulvar a tudiz nemam takove 'mlzeni' zapotrebi, aby jsem si zvysovala prijem. Jinak Vas zdravim z Londyna, krajane!

Zobrazit celou diskusi