Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Chtěly nová prsa, dostaly jedovatý silikon z počítačů

Ilustrační foto
Ilustrační foto  (Autor: Profimedia.cz)
Autor: ČTK, INT, vk - 
20. prosince 2011
08:54

Francií otřásá největší skandál, jaký kdy postihl tamější plastickou chirurgii. Desetitisíce žen, které toužily po větším poprsí, zjistily, že při zákroku dostaly vadné implantáty z jedovatého průmyslového silikonu. Z takového, jenž se používá například na počítačové součástky nebo v elektronice!

Tyto nebezpečné implantáty se používaly také v České republice, žádné problémy s nimi se však zatím neprojevily. „Vydělávám v továrně 1000 eur (v přepočtu asi 25 tisíc korun) měsíčně. Nemohla jsem si dovolit operaci ňader, dokud mi nebylo hodně po čtyřicítce. Ale když jsem dostala implantáty, cítila jsem se lépe, mohla jsem vysadit antidepresiva, zvládat práci. A pak jsem zjistila, že ty implantáty jsou jedovaté. Děsím se, že můžou kdykoli prasknout,“ řekla britskému listu The Guardian žena (48) z Normandie. „Je to jako žít s časovanou bombou uvnitř sebe,“ dodala.

Za posledních deset let více než 30 tisíc žen ve Francii a tisíce dalších v zemích, jako je Španělsko nebo Velká Británie, podstoupily zvětšení prsou s pomocí – jak později vyšlo najevo – potenciálně škodlivých transplantátů.

Společnost Poly Implant Prosthesis (PIP), sídlící na jihu Francie, byla jedním ze světových lídrů v produkci silikonových implantátů až do loňského roku, kdy vyšlo najevo, že ušetřila odhadem miliardu eur ročně používáním průmyslového silikonu namísto zdravotně nezávadných výplní do prsních implantátů. Obal kolem silikonu byl rovněž kazový a náchylný k prasknutí či prosakování. Společnost zrušila provoz a více než 2 tisíce žen na ni podalo žalobu.

Obětí vadných prsních implantátů se staly již dvě ženy ve Francii, poslední zemřela tento měsíc...

gorgina ( 5. ledna 2012 19:12 )

proc si sakra myslíte, ze zenský který si je nechaj udelat, to delaj vsechny, kvuli chlapúm? a náhodou nebyli jste to práve vy, kterí jste se takovým jako pubertáci vysmívali, nebo je i diskriminovali? umíte si predstavit, ze takový"hloupý" komplex muze cloveku i zkazit zivot? treba problém si najít prítele protoze se neakceptujete, protoze se na sebe nemuzete dívat vyslecený, nejít se vykoupat v léte díky blbým pohledúm a komentárum, nevzít si na sebe oblecení ktery se vám líbí.., jasne ze to není jen o kráse, taková to jsme totiz slavná spolecnost, ze se díky nasemu chování druhý cítí ménecenný!

gogo ( 20. prosince 2011 12:15 )

Dříve byla vycpaná zvířata jen v muzeích a v přírodopisných kabinetech... Dnes je hloupým a neopatrným ženám vsugerována tato nebezpečná vycpaninová "móda"... nedovedu si představit muže, který by "hnětl" umělou hmotu s pocitem blaha ... Jinak oddělení prsní onkologie se těší již na další pacientky ....

Zobrazit celou diskusi