Na Kliniku plastické chirurgie Nemocnice na Bulovce volají v posledních dnech desítky žen. „Ptají se, jestli nemají voperovány implantáty značky PIP, a jaká jim hrozí zdravotní rizika. Přímá souvislost mezi implantáty a rakovinou však nebyla prokázána,“ uklidňuje Karel Urban, primář Kliniky plastické chirurgie Nemocnice Na Bulovce.

Právě v této pražské nemocnici byly mezi lety 2007 až 2010 zhruba dvěma stovkám žen implantovány technické silikony namísto zdravotních. Proč?

Lékaři samozřejmě neposuzují kvalitu prsních implantátů, o tom rozhodují vyšší instituce, například Státní ústav pro kontrolu léčiv,“ říká plastický chirurg Jan Měšťák z kliniky Esthé a pokračuje: „Silikonové implantáty PIP měly evropskou certifikaci nezávadnosti, na základě toho je nasmlouvala Všeobecná zdravotní pojištěna a proplácela je ženám, které kvůli rakovině přišly o prsy.“

Podle primáře Karla Urbana chirurgové z Bulovky netušili, že jsou používané implantáty PIP závadné.

Ministerstvo zdravotnictví sice doporučilo operovaným ženám podstoupit výměnu silikonových implantátů, otázkou ale je, kdo ji zaplatí.

„Onkologické pacientky z Bulovky budou mít reoperaci proplacenou od VZP, ještě se ale neví, jak to bude se ženami, které si nechaly implantovat silikony z kosmetických důvodů,“ shrnuje Jan Měšťák. Plastická operace prsou začíná na 55 tisících Kč.