Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 22°C

Brutalita v Egyptě: Vojáci kopou do ležících lidí

Video se připravuje ...
Autor: ČTK, Kjos - 
19. prosince 2011
10:03

Egypt je dál zmítaný násilnostmi. Už pět dnů tam pokračují střety mezi demonstranty a bezpečnostními silami. Fotky svědčí o šokující brutalitě, s jakou bezpečnostní síly postupují.

Podle agentury Reuters vojáci a policisté v noci na dnešek zasáhli obušky a slzným plynem proti demonstrantům, kteří žádají odchod armádního vedení.

Generálové zemi vládnou od února, kdy byl svržen prezident Husní Mubarak. Nepokoje, které si od pátku vyžádaly nejméně deset mrtvých a přes 400 zraněných, vrhají stín na parlamentní volby, jejichž druhá etapa má pokračovat tento týden.

Policie a vojáci s obušky v noci na dnešek podle Reuters vytlačili demonstranty z káhirského náměstí Tahrír, centra letošního povstání proti Mubarakovi. K ránu však manifestanti zamířili zpět na náměstí. Bezpečnostní síly proti nim v okolních ulicích použily slzný plyn.

Egypťané od konce listopadu protestovali před úřadem vlády proti jmenování Kamála Ganzúrího do čela vlády, ačkoli už tento post zastával za minulého režimu. Požadují také, aby armáda, která se ujala moci po svržení Mubaraka, předala pravomoci civilistům. Armáda tak chce v plné míře učinit až po prezidentských volbách, s nimiž se počítá v příštím roce.

Násilnosti v zemi propukly v pátek po zahájení druhé etapy voleb do dolní komory egyptského parlamentu. Podle dílčích výsledků v nich vítězí islamisté. Americká ministryně zahraničních věcí Hillary Clinton v noci na dnešek vyjádřila "hluboké znepokojení" nad násilnostmi v Egyptě a vyzvala bezpečnostní síly k tomu, aby "respektovaly a chránily základní práva všech Egypťanů". .

gogo ( 20. prosince 2011 12:11 )

Když dokázali nás podvést v listopadu 1989, o co jednodušší to měli političtí podvodníci v Egyptě... Egypt bude ještě jednou na Mubaraka možná vzpomínat ....

jimka ( 20. prosince 2011 06:45 )

Vojáci kopou do ležících lidí - v Rumburku také kopali policajti do ležícího nebránícího se mladíka a to jste do nadpisu nedali i když to v TV viděl každý.Jenomže to se jednalo o demonstraci proti násilnickým cikánům a to se vám pisálkům nehodí do krámu.

paul_de_vooght ( 19. prosince 2011 19:47 )

Vážená pseudodemokratická česká média posluhující americkému fašizmu a imperialismu!! Na koho to vhodíte nyní když tam není Mubárak... Mají co chtěli Mubárak se jim nelíbil.... tak mají déémonkracii

skorice.vanilka ( 19. prosince 2011 13:53 )

Kdopak dal asi tentokrát rozkaz k brutálnímu zásashu ? A kdopak za to bude souzen ? Kdo uchopí moc po volbách ? Nezdá se mi v Egyptě bezpečno.

bjutifl ( 19. prosince 2011 12:18 )

Pár nesrovnalostí sem můžu hodit i po letmym zhlídnutí. Prázdná modrá podprsenka, pod oblečení přetaženym přes hlavu na odhalenym krku jasně viditelný ohryzek, podivné rychlé přikrývání "ženy" po akci. Potom do očí bijící tenisky a nesrovnalosti v ustrojení "vojáka". Zase bych je ale tak nesoudila. Dalo se předpokládat, že na "hejbacích" obrázkách to lidem unikne. Ale ty "krvavý" fotky . Klasický filmový maskování výraznosti 2 pro točení z 5ti metrů. U muže siná vrstva, nepřirozená hustota. A focený okamžitě po dokončení. Když neni člověk po takovym zranění na hlavě v bezvědomí, neodolá tomu, aby si na zranění sáhnul a setřel si krev z obličeje. U dítěte je sice rozmazání vidět, ale na nelogickym místě, jsou tam čistá místa, terá krev asi přeskočila atd.

Zobrazit celou diskusi