Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Vulkanolog o islandské sopce Katla: Erupce bude trvat měsíc a bude velmi intenzivní

Autor: red, jsim - 
5. prosince 2011
19:14

Katla - největší islandská sopka, která se v posledních dnech probouzí k životu, děsí celou Evropu. Co nám ale opravdu hrozí? Na čtenářské otázky na chatu v redakci Blesk.cz odpovídal odborník na sopečnou činnost Mgr. Vladislav Rapprich.

Vulkanolog Mgr. Rapprich vstřícně odpověděl na řadu čtenářských dotazů a především se snažil mírnit obavy. "Lidstvo už přežilo mnohem horší erupce," poznamenal. Výbuch ale může přijít kdykoliv a je možné předpokládat, že bude mnohem horší než ten, který jsme zažili loni.

Informace z Islandu považuje český odborník na sopečné pochody lehce přitažené za vlasy. Přesto ale říká, že čím dříve se sopka zcela probudí, tím menší budou její ničivé následky. "Čím dříve sopka vybuchne, tím menší bude nahromaděný tlak, který se uvolní. Tedy, odložení erupce není nic žádoucího. Sopka určitě bouchne, ale kdy to se neví," řekl na chatu Rapprich.

Přímá nebezpečí, spojená s výbuchem, by se ale neměli příliš lišit od loňské erupce islandská sopky Eyjafjallajökull. "Oběti na životech budou, pokud nějakého blbce napadne pustit do erupčního mraku dopravní letadlo. Vlastní aktivita pak bývá krátká (asi 1 měsíc), ale velmi intenzivní," upozornil.

Co skutečně hrozí Čechům?

Další informace o dění na Islandu tak bude jistě zajímat především letové experty a také řadu turistů. Dá se totiž předpokládat, že letecký provoz bude na mnoho dní znovu ochromen. Týká se to jak letů po Evropě, tak i těch přes Severní Atlantik.

Kdy se vůbec sopka chystá vybuchnout? Na to se nedá stoprocentně odpověď: "To ví v tuto chvíli jen Katla." Islandské monitorování je sice na vysoké úrovni. O výbuchu se dozvíme dopředu, ale nic s ním neuděláme.

Co přijde příště?

Jaké jsou pro vulkanology v současnosti nejatraktivnější destinace?  "Island, Japonsko, Nový Zéland, Střední Amerika, Kamčatka..." U nás je sice také spousta sopek, aktivní však není žádná.

Do hlavní role se však napříště může dostat především Vesuv. Z hodin dějepisu si nejspíš mnozí pamatují, že má na svědomí zasypané město Pompeje. A český vulkanolog jej vidí jako jednoho z dalších adeptů na soptění v budoucnu: "V Neapoli bych nebral pozemky ani zadarmo," uzavírá.

zlymikes ( 6. prosince 2011 05:57 )

koukám že tu už jsou dva odborníci,kteří by poslali do erupčního mraku raději letadla dvě,každý jedno

Shelby16 ( 6. prosince 2011 01:05 )

Největší znalec světa, také expert na globální oteplování a přírodní jevy, je přece profesor a Mr. prezident Václav Klaus. Stačí se zeptat, on vám poví jaký bude další vývoj a co můžeme očekávat

Shelby16 ( 6. prosince 2011 01:02 )

Island je naštěstí pěkně daleko, až to řachne třeba to bude vítr zanášet na Grónsko, takže tučňáčkové budou mít špinavé kožíšky, ale jinak to bude OK. Darinka Rolins pořád dovolenkuje po celé zeměguly, měla by teď letět do Grónska ! Je ta zaujímává príroda. To se predsa vyplatí

Zobrazit celou diskusi