Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Porodní bába Königsmarková neuspěla s odvoláním: Vinu stále odmítá

Porodní asistentka Königsmarková u soudu neuspěla
Porodní asistentka Königsmarková u soudu neuspěla  (Autor: Petr Merta)
Autor: rvs, šim, ljš - 
29. listopadu 2011
15:56

Za zfušovaný porod, za který dítě zaplatilo životem, potvrdil odvolací soud šéfce porodních asistentek Ivaně Königsmarkové podmínečný trest i zákaz činnosti. Bude také muset pojišťovně zaplatit 2,7 milionu korun.

"To se někdy stává, že umře dítě - i v nemocnici. Jakoukoliv vinu odmítám. Už jsme v porodnictví zapomněli, počítat s přírodou. příroda není dokonalá." "Ode dneška jdu na Úřad práce, protože jsem nezaměstnaná. Možná půjdu do předčasného důchodu. Asi se budu muset odstěhovat ze svého bytu," rozčilovala se po soudním jednání Königsmarková, která svou vinu dál odmítá a chystá se podat dovolání.

Dítě vdechlo plodovou vodu

Porod, který je předmětem soudního sporu, probíhal v červenci 2009 v Praze. Rodička Paulina P., která měla už dvě děti, se rozhodla absolvovat jej doma s asistencí Ivany Königsmarkové. Zatajila jí však, že její dva předchozí porody proběhly velmi komplikovaně a musely se uměle vyvolávat. Při porodu došlo ke komplikacím a dítě vdechlo zkalenou plodovou vodu a začalo se dusit.

Záchranné službě se ho sice podařilo oživit, ale došlo k nevratnému poškození mozku. Malý Anatol pak vůbec nereagoval na podněty a po dvaceti měsících zemřel.

Königsmarková neměla k vedení porodu oficiální oprávnění. Znalci navíc vyloučili, že by se dítě začalo dusit kvůli vrozené vadě.

xcarodejka ( 28. února 2012 17:48 )

Ale kdoví zda byly předchozí porody komplikované. Nejen tady se jaksi blábolí. Vše se často přerucuje jak se komu hodí.....V porodnicích toho taky zvržou požehnaně , ale o tom se po dohodě personálu mlčí. Zazní telefon na sále, příbuzní se ptají, ale dají si prst na pusu, a až po dohodě vydají nějakou zprávu. Není ani tam vše s kostelnám pořádkem......

tryskomys ( 29. listopadu 2011 19:15 )

Jenom magor může po dvou komplikovaných porodech rodit doma jen za přítomnosti porodní báby! Jestli to bábě zatajila, je vina především na matce a měli by ji soudit taky. Je to nezodpovědnost a hlavně blbost. V porodnici je vždycky vyšší šance na pomoc a záchranu, ať se děje cokoli!

hofihofi ( 29. listopadu 2011 17:40 )

Tady se jen potvrzuje to co rikaji lekari a doba, proto byly kdysi zavedeny porodnice s drahym vybavenim, aby pri komplikacich bylo vse po ruce, jakmile se stane neco doma je vzdy maler, protoze tam neni nic a zbesile se vola lekar, ve spitale to problem neni.

Zobrazit celou diskusi